Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Duke, μείωσαν 300 θερμίδες από την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σε 218 συμμετέχοντες, στοπλαίσιο μιας διετούς μελέτης.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωναν τρία γεύματα ημερησίως, τα οποία συνολικά περιείχαν περίπου το 75% των θερμίδων που τυπικά κατανάλωναν σε καθημερινή βάση.
Μείωση και διατήρηση του βάρους
Μετά το πέρας της αρχικής περιόδου, οι ερευνητές ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν να κόβουν το ¼ από τις θερμίδες που κατανάλωναν ημερησίως, με τους περισσότερους τελικά να μην μπορούν να διατηρήσουν τον περιορισμό για το χρονικό διάστημα των δύο ετών.
Ωστόσο, ακόμα και η πιο ήπια μορφή δίαιτας επέτρεψε στους συμμετέχοντες όχι μόνο να χάσουν αλλά και να διατηρήσουν το βάρος τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αυτόν τον μικρό διετή περιορισμό θερμίδων, τα επίπεδα των φλεγμονών στον οργανισμό είχαν μειωθεί, γεγονός που σηματοδοτεί τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, όπως καρδιαγγειακών παθήσεων ή άνοιας.
Στο τέλος της εκτεταμένης αυτής δίαιτας, οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν επίσης μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης.
Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει την αιτία πίσω από τα ευρήματα, υποστηρίζουν ότι «υπάρχει κάτι ωφέλιμο, κάποιος μηχανισμός που δεν μπορούμε ακόμα να καταλάβουμε αλλά σίγουρα οδηγεί σε βελτιώσεις», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο διευθύνων της επιστημονικής μελέτης.
Τι λένε οι επιστήμονες
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμα και μία ήπια αλλαγή, μικρότερη ακόμα και των 300 θερμίδων, συμβάλλει καταλυτικά στη μείωση του κινδύνου του διαβήτη αλλά και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μπορείτε να το κάνετε με ευκολία, αρκεί να προσέχετε πότε και πόσο καταναλώνετε από συγκεκριμένες τροφές», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Με την αιτία των ευεργετικών αποτελεσμάτων του θερμιδικού περιορισμού να μην έχει ακόμα διερευνηθεί πλήρως, η ερευνητική ομάδα κρατά τα δείγματα της μελέτης για μελλοντική χρήση και περαιτέρω μελέτη.