Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνται σταθερά – ανεξάρτητα από το αν γυμνάζονται πρωί ή βράδυ – γυμνάζονται περισσότερο και πιο έντονα.
Σε μελέτη που εξέτασε 375 ενήλικες διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν μία ρουτίνα γυμναστικής, ήταν ενεργοί κατά μέσο όρο 4.8 μέρες την εβδομάδα και συνολικά 350 λεπτά.
Παράλληλα, όσοι γυμνάζονταν ασυνεπώς, δίχως πρόγραμμα, σημειώνουν 4.4 ημέρες γυμναστικής και συνολικά 285 λεπτά.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η προπόνηση κάθε ημέρα την ίδια ώρα, βοηθά τα άτομα να δημιουργήσουν μία συνήθεια που δύσκολα εγκαταλείπουν, αφού επιλέγουν να αφιερώσουν χρόνο σε αυτή σχεδόν αυτόματα.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τη Δρ. Leah Schumacher ανέλυσαν τα δεδομένα 375 ατόμων. Συγκεκριμένα, οι 255 από τους συμμετέχοντες διατηρούσαν ένα σταθερό πρόγραμμα γυμναστικής, καθώς είχαν την τάση να γυμνάζονται κάθε ημέρα περίπου την ίδια ώρα.
Από όσους γυμνάζονταν σταθερά, το 86,3% πραγματοποιούσε τα 150 συνιστώμενα λεπτά φυσικής άσκησης την εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 74,3% στην ομάδων των 120 «ασυνεπών» συμμετεχόντων.
«Η επανειλημμένη άσκηση, την ίδια ώρα κάθε φορά δημιουργεί τις κατάλληλες υποδομές για την καθιέρωση της συνήθειας», τονίζουν οι επιστήμονες.
«Μόλις κάτι γίνει συνήθεια, η προσοχή, η προσπάθεια και το κίνητρο που απαιτείται για την εκτέλεσή του μειώνεται. Συμβαίνει σχεδόν αυθόρμητα», εξηγούν.
Οι ερευνητές καταλήγουν: «Τα ευρήματά μας δίνουν το έναυσμα για μελλοντική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως η προπόνηση συγκεκριμένη ώρα κάθε φορά προωθεί και τα πολύ υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Θα είναι επίσης σημαντικό να διερευνηθεί εάν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που συμφέρει περισσότερο τα άτομα με χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας να γυμνάζονται, προκειμένου να αναπτύξουν μία σταθερή συνήθεια γυμναστικής.»