Η μελέτη εστίασε στις επιδράσεις της μουσικής σε συμμετέχοντες που δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι και συγκεκριμένα στις επιδράσεις της σε μία προπόνηση HIIT.
Η εν λόγω προπόνηση είναι πολύ πρακτική για τους ενήλικες που δεν μπορούν να διαθέσουν πολύ χρόνο στο γυμναστήριο. Αποτελεί προπόνηση υψηλής έντασης με σύντομες, επαναλαμβανόμενες περιόδους έντονης άσκησης που διαχωρίζονται από μικρά διαλείμματα.
Μπορεί να γίνει ακόμα και στο σπίτι ενώ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη σωματική υγεία μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες.
Βέβαια, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ορισμένοι άνθρωποι και ιδιαίτερα όσοι είναι λιγότερο δραστήριοι, μπορεί να τη βρουν εξουθενωτική.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν μία ομάδα Βρετανών ενηλίκων για να αξιολογήσουν την κινητήρια δύναμη που ενδέχεται να έχουν 16 γρήγορα και ευχάριστα τραγούδια.
Τα τρία τραγούδια που συγκέντρωσαν την υψηλότερη αξιολόγηση αναφορικά με την λειτουργία τους ως «κίνητρα» χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη.
«Η μουσική χρησιμοποιείται ως μία στρατηγική απόσπασης της προσοχής. Αυτό σημαίνει ότι η μουσική μπορεί να αποσπάσει την ανθρώπινη προσοχή από φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματος, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή οι μύες που πονούν» αναφέρει ο διευθύνων της μελέτης.
«Ειδικά σε προπονήσεις υψηλής έντασης, φαίνεται ότι η μουσική είναι άκρως αποτελεσματική, καθώς τα ευχάριστα τραγούδια με έντονο ρυθμό, ενεργοποιούν περισσότερο τα άτομα», συμπληρώνει.
«Όχι μόνο απολαμβάνουν περισσότερο την προπόνηση, αλλά προσπαθούν και εντονότερα, καθώς οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη τάση να αλλάζουν τη συχνότητα των βιολογικών τους ρυθμών ανάλογα με τη μουσική που ακούν τη δεδομένη στιγμή», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.