Η εργασία, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, είναι τόσο σημαντική που έστω και μία ημέρα εργασίας την εβδομάδα προσφέρει όλα τα οφέλη της πλήρους απασχόλησης αναφορικά με την σωματική και την ψυχολογική υγεία.
Οκτώ ώρες εργασίας την εβδομάδα αποδείχθηκαν βέλτιστες για την υγεία, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος ψυχολογικών διαταραχών κατά 1/3, ειδικά σε άνεργα άτομα.
Ωστόσο, οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Cambridge και του Salford δε βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η εργασία για περισσότερες από οκτώ ώρες προσέφερε περαιτέρω ώθηση στην ανθρώπινη υγεία.
Χρησιμοποίησαν στοιχεία για να εξετάσουν πώς οι αλλαγές στο ωράριο εργασίας συνδέονται με την ψυχική υγεία και την αίσθηση ικανοποίησης από την ζωή.
Η μελέτη εξέτασε στοιχεία από περισσότερους από 70.000 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 2009 και 2018. Οι ερευνητές εστίασαν σε χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, τα παιδιά, η μακροχρόνια ασθένεια και το εισόδημα ,ενώ οι συμμετέχοντες στη μελέτη ρωτήθηκαν για θέματα όπως το άγχος, η αυτοεκτίμηση και τα προβλήματα ύπνου.
«Γνωρίζουμε ότι η ανεργία συχνά είναι επιζήμια για την υγεία των ανθρώπων, επηρεάζοντας αρνητικά την ταυτότητά τους, την οικονομική τους κατάσταση, τη διαχείριση του χρόνου και την αίσθηση του συλλογικού σκοπού. Με τα ευρήματά μας προσθέτουμε στην πολύτιμη αξία της εργασίας τα οφέλη για την ψυχοσύνθεση του ατόμου» δηλώνουν οι ερευνητές.
«Η υποστήριξη των ανέργων, με περιορισμένη έστω εργασία, αποτελεί αντικείμενο πολλών συζητήσεων πολιτικής, που πρέπει να γίνει πράξη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων της μελέτης.
Ο Δρ Jed Boardman, επικεφαλής της κοινωνικής ένταξης στο Royal College of Psychiatrists, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η ανεργία επιδρά αρνητικά στην ψυχική υγεία και την ευημερία και ότι το να δουλεύει κανείς κάνει καλό.».
Οι ερευνητές ωστόσο προειδοποιούν «Όντας σε θέσεις εργασίας με υψηλές απαιτήσεις και πολυπλοκότητα, η εργασιακή ανασφάλεια και η κακή αμοιβή μπορεί να είναι τόσο αρνητικές για την ψυχική υγεία ενός ατόμου όσο η ανεργία.».