Μπορείτε να τις φάτε σκέτες, να τις κάνετε μαρμελάδα, smoothie, γλυκό, αλλά και να τις χρησιμοποιήσετε ως γαρνιτούρα χάρη στην… ποπ εμφάνισή τους. Το κέρδος μας όμως όταν καταναλώνουμε φράουλες είναι διπλό, αφού κερδίζουμε και σε γευστική απόλαυση αλλά και σε οφέλη.
Η ιστορία τους
Η φράουλα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα της άνοιξης. Ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων (Rosaceae) και συναντάμε περίπου 15 είδη φράουλας στις βόρειες εύκρατες περιοχές. Το πιο πιθανό είναι ότι κατάγεται από τη Χιλή. Καλλιεργείται σε όλον τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως. Ακολουθούν ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία και η Γαλλία. Στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η ευρωπαϊκή φράουλα, που έχει μικρό μέγεθος και γλυκιά γεύση. Αντέχει αρκετά στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, όμως μια απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας παγετός μπορεί να τη βλάψει. Η φράουλα φυτεύεται το φθινόπωρο έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή το επόμενο έτος, αν και η αυξανόμενη ζήτησή της τη μετέτρεψε σε μονοετές φυτό με πιο εντατική καλλιέργεια, ακόμα και σε θερμοκήπια. Η συγκομιδή της γίνεται μόλις κοκκινίσει, συνήθως νωρίς την άνοιξη. Λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας της, συνηθίζεται η καλλιέργειά της να γίνεται όσο γίνεται πιο κοντά στα κέντρα ζήτησης και κατανάλωσης.
Τι περιέχουν
Διατροφικά αποτελεί μια πηγή ενέργειας, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει. Παράλληλα, εμπεριέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Παρακάτω παραθέτουμε έναν πίνακα με τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι φράουλες:
Ακόμα οι φράουλες εμπεριέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιο συγκεκριμένα αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C στη φύση. Η βιταμίνη C σχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία του δέρματος και την εν γένει αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Υψηλή είναι επίσης η περιεκτικότητά τους σε μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ, συστατικά που βοηθούν τη βέλτιστη ανάπτυξη και δράση των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού συστήματος, του νευρικού, του καρδιαγγειακού, του κυκλοφορικού κ.ά.
Μεγάλη προστασία χάρη στα αντιοξειδωτικά
Ίσως όμως το σημαντικότερο διατροφικό χαρακτηριστικό της φράουλας να είναι τα αντιοξειδωτικά της, και ιδιαίτερα ορισμένες φαινολικές ενώσεις, με κυριότερες την ανθοκυανίνη και την ελλαγιτανίνη. Πληθώρα επιστημονικών μελετών δείχνει ότι οι ουσίες αυτές ασκούν σημαντική προστατευτική δράση στην καρδιά, προστατεύουν τα κύτταρα από μεταλλάξεις και από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα εμποδίζουν τη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων, προσφέροντας έτσι υγεία και ευεξία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι επίσης σημαντικό σε σχέση με τις φράουλες είναι το γεγονός ότι λόγω των αντιοξειδωτικών τους αποτελούν ασπίδα προστασίας για τα μάτια μας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Archives of Opthalmology», οι φράουλες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου.
Τι να προσέξετε
- Γενικώς, αγοράζετε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές, με ευδιάκριτες μικρές τριχίτσες στην επιφάνειά τους. Δείγμα φρεσκάδας είναι και τα πράσινα, καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή του φρούτου.
- Απαραίτητο είναι το προσεκτικό πλύσιμό τους με άφθονο νερό, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε ρύπους και φυτοφάρμακα εξαιτίας της πορώδους επιφάνειάς τους. Φροντίστε να τις πλένετε μαζί με τα κοτσανάκια τους ώστε να μην εισχωρήσει το νερό στο εσωτερικό τους αλλοιώνοντας τη γεύση και το άρωμά τους. Επιπλέον, ποτέ δεν τις μουλιάζετε μέσα σε νερό, αλλά τις πλένετε γρήγορα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.
- Μην παίρνετε ποτέ μεγάλες ποσότητες με σκοπό να τις έχετε για αρκετές ημέρες, γιατί δε διατηρούνται για πολύ. Συγκεκριμένα, κρατάνε το πολύ δύο ημέρες στο ψυγείο, σε γυάλινο μπολ καλά σκεπασμένες. Μην τις βάζετε πλυμένες στο ψυγείο, γιατί το νερό τις καταστρέφει γρήγορα. Πρέπει να τις πλένετε λίγο προτού τις καταναλώσετε.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο– διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής