Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας, διαπίστωσαν ότι το όριο ήταν 2.5 φορές ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας του σώματος ή διαφορετικά 4.000 θερμίδες την ημέρα για ένα μέσο άνθρωπο.
Να σημειωθεί ότι ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας του σώματος ισοδυναμεί με τον αριθμό των θερμίδων που «καίει» ο οργανισμός ενώ ξεκουράζεται.
Ο μέσος άνθρωπος λοιπόν, δεν μπορεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε τιμή υψηλότερη των 4.000 θερμίδων ημερησίως.
Η αμερικανική έρευνα έδειξε επίσης ότι οι έγκυες ήταν «ειδικές» στο θέμα της σωματικής αντοχής, καθώς κατά τους μήνες της κύησης ζουν σχεδόν στο όριο (2.2 αντί του 2.5) αναφορικά με το τι μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα.
Η μελέτη ξεκίνησε με το Race Across the USA, όπου οι αθλητές έτρεξαν περίπου 5.000 χιλιόμετρα από την Καλιφόρνια στην Ουάσιγκτον, σε 140 ημέρες.
Οι αθλητές συμμετείχαν σε έξι μαραθώνιους την εβδομάδα για μήνες, με τους επιστήμονες να διερευνούν την επίδραση στο σώμα τους.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι στην αρχή η ενέργειά τους ήταν υψηλή, έπεσε όμως τελικά στις 2.5 φορές του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας.
Παρατηρήθηκε ταυτόχρονα ένα μοτίβο μεταξύ του μήκους ενός αθλητικού event και της ενέργειας που απαιτήθηκε. Όσο μεγαλύτερη χρονική διάρκεια είχε το event τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτήθηκε.
«Μπορείτε να κάνετε πραγματικά έντονα πράγματα για μερικές ημέρες, αλλά αν θέλετε να αντέξετε θα πρέπει να ρίξετε την ένταση μετά από λίγο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Herman Pontzer, από το Duke University.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός 2.5 μπορεί να οφείλεται στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, χωρίς να σχετίζεται απαραίτητα με την καρδιά, τους πνεύμονες ή τους μυς του σώματος.