Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι πιο βασικές και συνήθεις αιτίες αύξησης του σωματικού μας βάρους.
Κάνουμε δίαιτες που… μας παχαίνουν
Οι απότομες και στερητικές μέθοδοι-δίαιτες για απώλεια βάρους αποτελούν ίσως την βασικότερη αιτία που παίρνουμε εύκολα βάρος. Στοιχεία δείχνουν ότι τέτοιου τύπου δίαιτες όχι μόνο μας εξαντλούν, αλλά λόγω της απότομης απώλειας βάρους προκαλούν μείωση του βασικού μεταβολικού μας ρυθμού, δηλαδή των καύσεών μας. Αποτέλεσμα είναι όταν σταματάμε τη δίαιτα και τρώμε φυσιολογικά, ακόμη και χωρίς υπερβολές, να παίρνουμε πανεύκολα βάρος.
Έχουμε στρες
Οι στρεσογόνες συνθήκες (οικονομικά προβλήματα, προβλήματα στη δουλειά ή στην οικογένεια), μας δημιουργούν λαχτάρα για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, τα οποία με τη σειρά τους ηρεμούν τις ορμόνες του στρες. Επίσης, οι ορμόνες του στρες αυξάνουν την αποθήκευση λίπους. Για να το αποφύγετε, εκτός από την καθημερινή άσκηση, βρείτε λίγο χρόνο για την εκτόνωση του στρες – είτε πρόκειται για ένα μάθημα γιόγκα ή ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.
Κοιμόμαστε λίγο
Ποικίλες μελέτες δείχνουν ότι ο κακός ύπνος επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών μας. Πιστεύουμε ότι είμαστε πεινασμένοι παρότι δεν είμαστε και έτσι τρώμε. Επίσης, η έκκριση κορτιζόλης όταν είμαστε ξύπνιοι το βράδυ προάγει την αποθήκευση λίπους και δυσκολεύει την απώλειά του.
Τρώμε γρήγορα
Ο χρόνος που καταναλώνουμε τα γεύματά μας κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας παίζει σχεδόν τον ίδιο καθοριστικό ρόλο με το πόσο τρώμε, υποστηρίζουν ερευνητές από δύο πανεπιστήμια και στην Ισπανία κατά τη διάρκεια ενός διαιτητικού προγράμματος 20 εβδομάδων. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έτρωγαν το βασικό τους γεύμα αργά έχαναν κιλά με πιο αργό ρυθμό και επιπλέον έχασαν λιγότερα κιλά από τα άτομα της άλλης ομάδας που έτρωγε γεύμα πριν από τις 3 το μεσημέρι. Επίσης, η χρονική διάρκεια κάθε γεύματος παίζει σημαντικό ρόλο. Ο εγκέφαλος για να αντιληφθεί ότι έχει χορτάσει το στομάχι χρειάζεται περίπου 17-18 λεπτά. Οταν λοιπόν τρώμε γρήγορα δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε χορτάσει. Αν λοιπόν πεινάτε ακόμη μετά το φαγητό κάντε ένα μικρό διάλειμμα 5 λεπτών και… τα ξαναλέμε.
Έχουμε κακή ψυχολογία
Πολλές φορές, οι άνθρωποι συνδέουν τη συναισθηματική τους κατάσταση με το φαγητό, θεωρώντας έτσι ότι αντιμετωπίζουν την κακή ψυχολογία τους. Η διατροφική μας συμπεριφορά μπορεί να επηρεαστεί πολύ από τα συναισθήματά μας. Η επιλογή των φαγητών, η ποσότητα και η συχνότητα των γευμάτων μπορεί να σχετίζονται με την ψυχολογία μας. Το άγχος, η απογοήτευση, η κατάθλιψη, η ανία και η συναισθηματική πίεση μπορεί να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση τροφής.
Κακή εντερική λειτουργία
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μια αιτία κακής αποτοξίνωσης του οργανισμού και μιας εν γένει δυσλειτουργίας ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Στοιχεία δείχνουν ότι η διαταραχή στην εντερική μας χλωρίδα μπορεί να σχετίζεται και με αύξηση βάρους.
Από τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr.