Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν ανακάλυψαν μία σαφή σύνδεση ανάμεσα στην ασθένεια των ούλων και στη νόσο Αλτσχάιμερ, με την ουλίτιδα να παίζει καθοριστικό ρόλο.
«Ανακαλύψαμε ότι το βακτήριο που προκαλεί ουλίτιδα μπορεί να μετακινηθεί από το στόμα στον εγκέφαλο», υποστηρίζει ο Piotr Mydel, ερευνητής στο εργαστήριο Broegelmanns, στο Τμήμα Κλινικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Bergen (UiB).
Ο Mydel επισημαίνει ότι τα βακτήρια, από μόνα τους, δεν προκαλούν Alzheimer, αλλά η παρουσία αυτών των βακτηρίων αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου, καθώς είναι υπεύθυνα για την ταχύτερη εξέλιξή της.
Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με αυτή τη μελέτη υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να επιβραδύνει τη νόσο.
«Βουρτσίστε τα δόντια σας και χρησιμοποιήστε νήμα, ενώ αν έχετε ουλίτιδα, η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τη θεραπεία της είναι ούτως ή άλλως απαραίτητη» υπογραμμίζει ο Mydel.
Οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει στο παρελθόν ότι τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα μπορούν να μετακινηθούν από το στόμα στον εγκέφαλο, εκκρίνοντας ένζυμα που μπορούν να καταστρέψουν τα νευρικά κύτταρα.
Ο Mydel και οι συνεργάτες του εξέτασαν 53 άτομα με Αλτσχάιμερ και εντόπισαν το συγκεκριμένο ένζυμο σε ποσοστό 96% των περιπτώσεων.
Σύμφωνα με τον Mydel, αυτή η γνώση δίνει στους ερευνητές μια πιθανή νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer.
«Αν και έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μία νέα φόρμουλα που αναστέλλει την λειτουργία των ενζύμων αυτών, πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των δοκιμών για να κάνουμε λόγο για βάσιμα συμπεράσματα», συμπλήρωσε η ερευνητική ομάδα.