Τα έντονα φώτα μπορεί να επιβραδύνουν την παραγωγή της μελατονίνης, μιας ορμόνης που παράγεται το απόγευμα σε μεγάλες ποσότητες και μας κάνει να νυστάζουμε το βράδυ.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι σταδιακά κατά την διάρκεια της ημέρας πρέπει να μειώνεται η χρήση των κινητών, των τηλεοράσεων και των υπολογιστών και παράλληλα υποστηρίζουν ότι ακόμα και χαμηλότερα επίπεδα φωτός θα μπορούσαν να διαταράξουν τον βραδινό ύπνο.
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Monash εξέτασαν τις επιπτώσεις του τεχνητού φωτός το βράδυ σε μια ομάδα 55 ανδρών και γυναικών.
Διαπίστωσαν ότι ακόμα και ένα πολύ χαμηλό επίπεδο φωτισμού (24,6 lux) ήταν αρκετό για να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης σε ποσοστό 50% στον μέσο άνθρωπο.
Ωστόσο μερικοί άνθρωποι, εμφάνισαν την ίδια πτώση στην παραγωγή της μελατονίνης, με φώτα μικρότερης έντασης (6 lux), το οποίο ισοδυναμεί με μερικά κεριά.
Η ένταση του φωτός φάνηκε να έχει άμεση επίδραση στα πόσα λεπτά θα καθυστερούσε η αύξηση της μελατονίνης, η οποία επηρέαζε με την σειρά της τα λεπτά που θα ερχόταν το πρώτο χασμουρητό.
Η ένταση της τάξεως των 10 lux, που ισοδυναμεί περίπου με μία λάμπα στο δρόμο, μπορεί να καθυστερήσει τον ύπνο κατά 22 λεπτά, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Τα 30 lux, το χαμηλότερο φως που συνιστάται για ανάγνωση, οδήγησαν σε καθυστέρηση 77 λεπτών και τα 50 lux, ίσα με περίπου έναν λαμπτήρα 45 watt, καθυστέρησαν τον ύπνο κατά 109 λεπτά.