Αρθρίτιδα, άνοια, οστεοπόρωση – αυτές είναι μερικές από τις ασθένειες που συνηθίζουμε να συσχετίζουμε με το γήρας και για τις οποίες δεν ανησυχούμε τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 60.
Τι είναι ο καταρράκτης;
Ο καταρράκτης των ματιών κάποτε ήταν στην ίδια κατηγορία, σύμφωνα όμως με νέα μελέτη, παρατηρείται αύξηση των νέων ηλικιακά ασθενών με καταρράκτη.
Ο καταρράκτης είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης των πρωτεϊνών στο φακό του ματιού, προκαλώντας θόλωση στην όραση.
Περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στην Αγγλία και την Ουαλία πιστεύεται ότι έχουν κάποια μορφή μειωμένης όρασης που προκαλείται από τον καταρράκτη.
Με μέση ηλικία των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη να είναι τα 76 χρόνια, οι γιατροί αναφέρουν ανησυχητικά παραδείγματα ασθενών που αναπτύσσουν προβλήματα πολύ πιο νωρίς στη ζωή τους.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυξάνονται οι άνθρωποι, ηλικίας 40 και 50 ετών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη συγκριτικά με το παρελθόν», αναφέρει ο καθηγητής David Gartry, σύμβουλος οφθαλμολόγος στο Moorfields Hospital του Λονδίνου.
Γιατί νωρίτερα;
Μία πιθανή αιτία, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ο διαβήτης τύπου 2, που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την παχυσαρκία.
Ο Dan Howarth, επικεφαλής στο charity Diabetes UK, αναφέρει: «Ο διαβήτης είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καταρράκτη.»
«Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και είναι πιθανό να εμφανιστεί νωρίτερα από το αναμενόμενο».
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Capital Medical στο Πεκίνο, ο κίνδυνος καταρράκτη ήταν μέχρι 68% μεγαλύτερος στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες χωρίς την πάθηση.
Προσοχή στον ήλιο
Άλλος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο είναι το φως του ήλιου, καθώς σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο, οι ακτίνες UVA από τον ήλιο προκαλούν βλάβες στα μάτια και κατόπιν εκτεταμένης έκθεσης οδηγούν τελικά σε θολότητα.
Οι ερευνητές συστήνουν τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους και προσοχή στους φακούς που επιλέγουμε να φοράμε αλλά και στην καθημερινή μας διατροφή.