Αυξάνεται η ανισότητα
Η ερευνητική ομάδα, από το Williams College στο Williamstown της Μασαχουσέτης, επισημαίνει ότι αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο το εισόδημα των παιδιών στο μέλλον, αλλά θα αυξήσει επίσης την ανισότητα μεταξύ των χωρών με θερμότερο κλίμα και εκείνων με ψυχρότερο.
«Το μοντέλο μας υποδηλώνει ότι η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να επιδεινώσει τις ανισότητες, μειώνοντας τη γονιμότητα και αυξάνοντας την εκπαίδευση στις πλουσιότερες βόρειες χώρες, αυξάνοντας παράλληλα τη γονιμότητα και μειώνοντας την εκπαίδευση σε τροπικές χώρες», δήλωσε ο Δρ Soheil Shayegh από το Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Για την μελέτη, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε πληροφορίες για χώρες κοντά και μακριά από τον ισημερινό.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ασχολήθηκαν με δύο χώρες: την Κολομβία, ως χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την γεωργία και την Ελβετία, χώρα μη γεωργική.
Χρονική πορεία
Το μοντέλο της ομάδας ακολούθησε τους υποθετικούς κατοίκους σε κάθε χώρα από την παιδική τους ηλικία έως και την ενηλικίωση.
Κατά το μοντέλο, οι γονείς διέθεταν περιορισμένους πόρους και έπρεπε να τους διαθέσουν για την αγορά τροφίμων και αγαθών για την οικογένεια αλλά και για την εκπαίδευση κάθε παιδιού.
«Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας παγκοσμίως επηρεάζουν διαφορετικά τον γεωργικό και μη γεωργικό τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Gregory Casey, βοηθός καθηγητής οικονομικών στο Williams College.
Διαφορετικές συνέπειες
Με την απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών και την καταστροφή των γεωργικών εκτάσεων, στις γεωργικές περιοχές, οι γονείς θα δαπανήσουν λιγότερα χρήματα στην γνωστικού επιπέδου εκπαίδευση των παιδιών, ενώ ενδέχεται να κάνουν περισσότερα παιδιά ώστε ο φόρτος εργασίας να καθίσταται διαχειρίσιμος.
Ως εκ τούτου, οι γονείς στην Κολομβία θα περάσουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά, εξασφαλίζοντας ότι θα αποκτήσουν γεωργικές δεξιότητες για την εκμετάλλευση της γης.
Το μοντέλο αντιστρέφεται στις βόρειες, απομακρυσμένες από τον ισημερινό χώρες, όπως στην έρευνα η Ελβετία, η οποία δεν εξαρτάται τόσο πολύ από την γεωργία.
Οι ερευνητές καταληκτικά επισημαίνουν: «Είναι ευρέως γνωστό ότι οι φτωχότερες χώρες δεν μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στην κλιματική αλλαγή. Έτσι, το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων χωρών υψηλού γεωγραφικού πλάτους και των φτωχότερων χωρών του ισημερινού γιγαντώνεται».