Η συστηματική άσκηση ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου σχεδόν όσο και τη σωματική, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Μία έρευνα ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται περισσότερο- ακόμα και αν πρόκειται για απλό περπάτημα-, επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου και έχουν λιγότερες πιθανότητες για άνοια. Και αυτά είναι πολύ καλά νέα για εκείνους που πηγαίνουν απλώς για περπάτημα και δεν είναι αθλητές. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κάθε άσκηση, ακόμα και αν διαρκεί λιγότερο από τις προτεινόμενες δυόμισι ώρες, είναι αρκετή για να έχουμε οφέλη. Και κάθε έξτρα ώρα άσκησης θα μπορούσε να σβήσει έναν επιπλέον χρόνο από την ηλικία του εγκεφάλου μας.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης μελέτησαν δεδομένα μίας μακροχρόνιας έρευνας για την καρδιακή υγεία στις Η.Π.Α. που εξετάζει λεπτομερώς τα οφέλη της άσκησης. Ανακάλυψαν ότι κάθε έξτρα ώρα σωματικής άσκησης σε εβδομαδιαία βάση ανταποκρινόταν σε νεότερο εγκέφαλο κατά 1,1 χρόνο. Εάν λοιπόν κάποιος γυμνάζεται 3 ώρες την εβδομάδα, θα μπορούσε να διατηρήσει μικρότερη ηλικία εγκεφάλου κατά 3 έτη από το μέσο όρο της δικής του ηλικίας.
‘Μόλις ξεκινήσαμε να ανακαλύπτουμε τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και της υγείας του εγκεφάλου’, είπε η ερευνήτρια Δρ. Νικόλ Σπαρτάνο. Η μελέτη έδειξε ότι ακόμα και η άσκηση χαμηλότερης έντασης, εφόσον συνέβαλε στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και των μυών, μπορούσε να γίνει ωφέλιμη. Η ομάδα είπε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο πόση άσκηση θεωρείται αρκετή ώστε να είναι ιδανική προστασία κατά της άνοιας, αλλά συστήνεται να κάνουμε τουλάχιστον 250 λεπτά την εβδομάδα.
Υπάρχουν ποικίλοι μηχανισμοί μέσα από τους οποίους η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο, τη βελτίωση της ροής του αίματος και την ενθάρρυνση καλύτερου ύπνου. Παλαιότερες μελέτες είχαν ανακαλύψει ότι οι άνθρωποι που κάνουν συχνή αερόβια άσκηση και κάνουν focus στην καρδιαγγειακή γυμναστική, όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία, έχουν περισσότερο όγκο σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου.
Ο ιππόκαμπος, που ελέγχει τη μάθηση και τα συναισθήματα και ο προμετωπιαίος φλοιός που επηρεάζει τη σκέψη και τη μνήμη, είναι μεγαλύτεροι σε όσους είναι πιο fit. Η άσκηση επίσης βελτιώνει τον ύπνο και μειώνει το άγχος, πράγματα που χρειαζόμαστε για την εύρυθμη λειτουργία της σκέψης και της ψυχικής μας υγείας.