Όταν ακούμε το συγκεκριμένο συνθέτη ενώ παίρνουμε ιβουπροφαίνη, κάνουμε την αγωγή ακόμα πιο αποτελεσματική. Μελετώντας ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο πόνος τους σχεδόν εξανεμιζόταν- με μείωση της φλεγμονής κατά 93%- όταν συνδυαζόταν με μουσική, τη στιγμή που τα χάπια ήταν μόνο 70% αποτελεσματικά. Η μελέτη φέρνει στο φως μία καινοτόμα ματιά στις θεραπευτικές ικανότητες της μουσικής, ή τουλάχιστον σε αυτή του Μότσαρτ, έτσι όπως καλλιεργήθηκε από την ομάδα Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Αν τα ευρήματα μεταφραστούν σε ανθρώπους, η μουσική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μείωση του πόνου, συνδυαστικά με παυσίπονα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Γκρέγκορζ Μπούλαχ, οραματίζεται ότι αυτή η λίστα μουσικής θα παίζει μέσω εφαρμογής για τους ασθενείς, ενόσω θα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. ‘Ξέρουμε ότι τα φάρμακα λειτουργούν χωρίς μουσική αλλά μπορούν να παράξουν τοξικότητα και αντεστραμμένα αποτελέσματα. Το ιερό δισκοπότηρο είναι να συνδυαστεί το σωστό φάρμακο με έκθεση στη μουσική, ώστε να μην χρειαζόμαστε την ίδια ποσότητα αναλγητικών φαρμάκων’. Η μουσική στην Ιατρική δεν αποτελεί νέο. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, και τη δεκαετία του ’40, η μουσική θεραπεία είχε υιοθετηθεί επίσημα στις Η.Π.Α. από τους στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που επέστρεφαν από τη μάχη.
Οι εξειδικευμένοι μουσικοί θεραπευτές εργάζονται σαν προσωπικό σε νοσοκομεία και κλινικές αποτοξίνωσης για να βοηθήσουν στη χαλάρωση και να μειώσουν την αντίληψη του πόνου. ‘Η μουσική είναι σαν το DNA. Ζητήσαμε από μουσικούς να αναλύσουν συχνότητες από πολλά κομμάτια του Μότσαρτ ώστε να φτιάξουμε μία λίστα στο πλαίσιο χορδών, φράσεων και ρυθμού’. Έπειτα έκαναν δύο ταυτόχρονες έρευνες: μία που μετρούσε το φλεγμονώδη πόνο, όπως ο μυϊκός τραυματισμός και η άλλη μετρούσε το μετεγχειρητικό πόνο.
Για κάθε μελέτη, εξέθεσαν 8 ποντίκια σε ατμοσφαιρική μουσική και σε τρίωρα αποσπάσματα του Μότσαρτ. Συνδυάστηκε με διάφορα είδη φαρμάκων, αλλά το καλύτερο αποτέλεσμα ήταν όταν συνδυαζόταν η μουσική με την ιβουπροφαίνη.