Πολλοί από εμάς ακούμε από μικρή ηλικία ότι πρέπει να στεκόμαστε καλύτερα, με πιο ίσια στάση σώματος και να μην καμπουριάζουμε. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο αισθητικό, όσο το ότι επιβαρύνουμε κόκαλα, συνδέσμους και τένοντες δημιουργώντας κακή ‘γεωμετρία’ σε όλο τον κορμό προκαλώντας χαμηλή σωματική απόδοση και αυξημένο ρίσκο για τραυματισμούς.
Τα 4 βήματα βελτίωσης της στάσης
- Κάντε στρετς και χαλαρώστε τους τραβηγμένους μυς. Όπως ξέρετε ήδη, το ‘πιάσιμο’ είναι αρκετά σύνηθες εάν περνούμε πολύ χρόνο ξαπλωμένοι ή όταν δουλεύουμε σε γραφείο. Ακόμα και αν δεν ασκείστε, μπορείτε να κάνετε καθημερινό στρετσινγκ με απλές κινήσεις. Πάρτε μία μπάλα ισορροπίας ή απλώς τεντώστε τα χέρια προς τα πίσω ενώ τα κρατάτε. Κάντε μασάζ στο στήθος με μία ειδική μπαλίτσα .
- Δυναμώστε τους τραβηγμένους μυς. Το λάστιχο αντίστασης βοηθά στην κίνηση των ώμων προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Μπορείτε να κάνετε συνδυαστικές κινήσεις σε μονόζυγο ή να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα που συνδυάζει άσκηση ποδιών με τράβηγμα χεριών στο πάνω μέρος. Ακόμα όμως και σε αυτές τις ασκήσεις, πρέπει να θυμάστε να κρατάτε σωστή στάση σώματος.
- Δουλέψτε τον κορμό. Μην ξεχνάτε ότι όταν αυτό το σημείο είναι δυνατό, τότε παίρνει το βάρος από τους ώμους και μας επιτρέπει να έχουμε καλύτερη σωστή στάση σώματος για περισσότερο καιρό. Η άσκηση που βοηθά πολύ σε αυτό είναι να πάρουμε τη στάση των πους απς αλλά να ακουμπήσουμε τα χέρια κάτω έτσι ώστε να στηρίζουμε τη δύναμή μας στους αγκώνες.
- Απλά χαλαρώστε. Ξέρετε τι είναι αυτό που μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της στάσης μας; Μία εικόνα που μας χαλαρώνει. Σκεφτείτε ότι είστε μαριονέτα που έχει μία κλωστή πάνω από το κεφάλι της, περνάει μέσα από τη σπονδυλική στήλη και καταλήγει στα πόδια. Ή σκεφτείτε ότι έχετε ένα μπαλόνι με ήλιο πάνω από το κεφάλι που σας καθοδηγεί. Ο,τιδήποτε σας βοηθά να νιώσετε ανάλαφροι.