Τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο των δήθεν ειδημόνων της διατροφής (ηθοποιών, μοντέλων, τραγουδιστριών και άλλων) έχουν μπει τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Αρκετοί λοιπόν έχουν την εντύπωση ότι η γλουτένη είναι κάτι ανθυγιεινό και ότι σχετίζεται με την αύξηση του βάρους. Ας δούμε όμως τα πράγματα σοβαρά και σε επιστημονική βάση. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται κυρίως στα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, και στα προϊόντα τους, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια και άλλα αρτοσκευάσματα, καθώς επίσης σε ορισμένα είδη γάλακτος ή γιαουρτιού με δημητριακά ή φρούτα.
Επίσης, σε ορισμένα είδη αλλαντικών και τυριών, όπως τα λουκάνικα, το παριζάκι, οι κονσέρβες κρέατος, το ροκφόρ, το blue cheese και στα κρεμώδη τυριά. Γλουτένη μπορεί να υπάρχει επίσης σε μαγιονέζες και σε μουστάρδες εμπορίου, καθώς και σε dressing για σαλάτες, όπως και σε κονσερβοποιημένα φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Τέλος, η γλουτένη προστίθεται ως συντηρητικό και σε ορισμένους χυμούς και ποτά με συντηρητικά ή πρόσθετα, στην μπίρα αλλά και σε ποτά από βύνη.
Υπάρχουν ορισμένα άτομα τα οποία πάσχουν από μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου, κυρίως κληρονομούμενη, την κοιλιοκάκη (εντεροπάθεια από δυσανεξία στη γλουτένη), και όταν καταναλώσουν γλουτένη, εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς, ελλιπή ανάπτυξη λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών και απώλεια σωματικού βάρους. Τα συμπτώματα της νόσου μειώνονται όταν ο ασθενής ακολουθεί δίαιτα ελεύθερης γλουτένης.
Από την άλλη, υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, εμφανίζουν όμως μια ευαισθησία με κάποια ελαφρά συμπτώματα όταν καταναλώνουν γλουτένη. Σε φυσιολογικές ωστόσο συνθήκες και καταστάσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφαιρέσουμε τη γλουτένη από τη διατροφή μας θεωρώντας ότι αυτό θα μειώσει το βάρος μας ή ότι τελικά είναι υπεύθυνη για το πρήξιμο στην κοιλιά. Κλείστε λοιπόν τα αφτιά και τα μάτια σας στις δίαιτες χωρίς γλουτένη. Αν ένα προϊόν χωρίς γλουτένη σας αρέσει γευστικά, σαφέστατα και μπορείτε να το καταναλώνετε, στο πλαίσιο όμως μιας διατροφής η οποία θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και πλήρης.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο.