Πάρα πολλά παιδιά χρησιμοποιούν πολλή οδοντόκρεμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μελλοντικά οδοντικά προβλήματα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Περίπου το 40% των παιδιών, ηλικίας 3-6 ετών, βούρτσιζε τα δόντια του με πάρα πολλή ποσότητα οδοντόκρεμας που κάλυπτε την οδοντόβουρτσα, αν και οι ειδικοί συστήνουν να μην χρησιμοποιούμε περισσότερη από το μέγεθος ενός αρακά. Τα ευρήματα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών βασίστηκαν σε έρευνα γονιών για περισσότερα από 5.000 παιδιά, ηλικίας 3-15. Οι ειδικοί της υγείας προτείνουν σε όλους μας να πίνουμε φθοριούχο νερό και να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα που έχει φθόριο.
Αλλά η ποσότητα είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Τα παιδιά κάτω των 3 ετών υποτίθεται ότι πρέπει να βάζουν οδοντόκρεμα στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. ‘Το φθόριο έχει οφέλη αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση’, μας ενημερώνει οδοντίατρος των παιδιών. ‘Δεν θέλουμε τα παιδιά να βλέπουν την οδοντόκρεμα σαν φαγητό. Εμείς έχουμε τον έλεγχο μέχρι να μεγαλώσουν και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις’΄.
Το φθόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στο νερό και το χώμα. Πριν από 70 και πλέον χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν νερό με φθόριο, είχαν και λιγότερες κουφάλες στα δόντια. Για αυτό και μπήκε σε διάφορα προϊόντα, όπως οι οδοντόκρεμες, τα στοματικά διαλύματα και το νερό βρύσης. Οι μεγάλες ποσότητες όμως μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα στοματικά προβλήματα, με βασικό τη φθορίωση.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η φθορίωση έχει αυξηθεί κατά πολύ και επηρεάζει 2 στους 5 εφήβους. Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι το 60% των παιδιών βούρτσιζε τα δόντια του 2 φορές την ημέρα και ότι η εκτεταμένη ποσότητα μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σωστής πληροφόρησης από τους γονείς.