Όταν ήμαστε μικρές, η μαμά μας συνήθιζε να μας λέει ότι αν δεν αδειάσουμε το πιάτο μας, δεν μπορούμε να σηκωθούμε από το τραπέζι ή -ακόμη χειρότερα- ότι δε θα φάμε μετά γλυκό. Έτσι, μεγαλώσαμε θεωρώντας ότι το να τρώμε όλο μας το φαγητό είναι κάτι καλό.
Δεδομένου ότι σε μικρή ηλικία είμαστε εύπλαστες και υιοθετούμε συνήθειες και νοοτροπίες που μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή, δε θα πρέπει να σας κάνει εντύπωση γιατί ακόμη και σήμερα φροντίζετε να αδειάζετε το πιάτο σας ακόμη και αν έχετε χορτάσει νωρίτερα.
Στην πραγματικότητα, όμως, το να συνεχίζουμε να τρώμε ενώ έχουμε χορτάσει, είναι μια κακή συνήθεια που οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Μάλιστα, οι ειδικοί έχουν δώσει και όνομα σε αυτή τη συνήθεια, την οποία αποκαλούν «σύνδρομο του άδειου πιάτου».
Τα παιδιά που πεινούν σε όλον τον κόσμο, η έλλειψη φαγητού κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δε συνειδητοποιούν ότι έχουν χορτάσει και συνεχίζουν να τρώνε ψυχαναγκαστικά μέχρι να αδειάσουν το πιάτο τους, μπορεί να ευθύνονται για την καθιέρωση της ιδέας του άδειου πιάτου.
Ωστόσο, αν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει να γεμίζετε το πιάτο σας με σύνεση και να τρώτε μέχρι να χορτάσετε. Για να δώσετε στον εγκέφαλό σας τη δυνατότητα να αντιληφθεί ότι έχετε χορτάσει, καλό είναι να τρώτε αργά και συγκεντρωμένα. Αν τρώτε βιαστικά ή παρακολουθώντας τηλεόραση, είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε σε υπερκατανάλωση φαγητού.
Φυσικά, η λύση δεν είναι να πετάξετε στα σκουπίδια ένα θρεπτικό φαγητό, το οποίο έχετε μαγειρέψει με κόπο, αλλά μπορείτε να το φυλάξετε για το επόμενο γεύμα σας ή να φροντίζετε να μαγειρεύετε μικρότερα γεύματα.