Εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση, απέκτησαν ελπίδα γιατί επιστήμονες ανακάλυψαν νέα γονίδια που μάλλον ευθύνονται για τη νόσο. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 426.000 ανθρώπων και εντόπισαν 518 γονίδια που ίσως παίζουν ρόλο στην απώλεια πυκνότητας των οστών. Τα ευρήματα των ακαδημαϊκών στον Καναδά προσφέρουν μία ελπίδα για θεραπεία.
Οι τρέχουσες επιλογές σε θεραπεία είναι πολύ ακριβές και έχουν κάποιες παρενέργειες, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Εβραϊκό Γενικό Νοσοκομείο. Αλλά αν ανακαλύπτονταν περισσότερα για τους γενετικούς παράγοντες, αυτό θα επέτρεπε στους επιστήμονες να βρουν μία πιο στοχευμένη και απλοποιημένη θεραπεία. Η οστεοπόρωση επηρεάζει περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και 44 εκατομμύρια στις Η.Π.Α.
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μπρεντ Ρίτσαρντς είπε: ‘τα ευρήματά μας αντιπροσωπεύουν την τρομακτική πρόοδο στις ευκαιρίες της ανάπτυξης των φαρμάκων. Η θεραπεία της οστεοπόρωσης ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτάται από την πυκνότητα των οστών, την ηλικία και τον κίνδυνο κατάγματος. Πολλοί ασθενείς που έχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν σπάσιμο ή κάταγμα, δεν παίρνουν τα φάρμακά τους επειδή φοβούνται τις παρενέργειες, όπως ο στομαχόπονος, ενόχληση στο λαιμό, εξάψεις ή κράμπες στα πόδια’.
‘Σαν αποτέλεσμα, υπάρχει ένα σύνολο ανθρώπων που θα έπρεπε να λαμβάνει θεραπεία, αλλά δεν το κάνει. Επομένως, θεωρούμε ότι αυτό θα αλλάξει όταν η θεραπεία θα μπορέσει να απλοποιηθεί΄, συμπληρώνει ο Δρ. Ρίτσαρντς. Η απώλεια της πυκνότητας οστών είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης αλλά κάποιοι άνθρωποι την χάνουν πιο γρήγορα από το φυσιολογικό.