Μία νέα έρευνα από το ίδρυμα Βρετανικής Καρδιάς βρήκε ότι όλοι όσοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, υποφέρουν από συναισθηματική αστάθεια που διαρκεί ακόμα και μετά τη σωματική επαναφορά. Το 15% των ασθενών αναπτύσσει σοβαρή κατάθλιψη στις πρώτες εβδομάδες μετά το επεισόδιο και άλλο ένα 15% βιώνει ελαφρύτερα επίπεδα κατάθλιψης και συμπτώματα άγχους. 4 στους 10 θα έχουν τόσο σοβαρή συναισθηματική ανταπόκριση που κινδυνεύουν να ξαναβιώσουν καρδιακή προσβολή.
Αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι οι ερευνητές βρήκανε ότι η πιο ευάλωτη κατηγορία ήταν οι επιτυχημένοι, δυνατοί και αυταρχικοί άντρες, γνωστοί ως άλφα αρσενικά. Ο Ψυχολόγος Δρ. Κρις Γουόγκσταφ, και μέρος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, είπε: ‘ανακαλύψαμε ότι μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, υπάρχει αληθινό πρόβλημα στην αρσενική προσαρμογή, μία αδυναμία να αποδεχθούν και να προσαρμοστούν σε ένα σώμα που ήταν ανώτερο σωματικά λίγο καιρό πριν’.
Πολύ συχνά οι άνθρωποι λέμε στους ασθενείς να είναι δυνατοί, ότι θα γίνουν πολύ γρήγορα καλά και πως δεν έχουν ανάγκη από βοήθεια. Όλο αυτό θρέφει την κλασική στάση που περιμένουμε να έχουν οι άνδρες, αλλά αυτό δυσκολεύει την αποδοχή μίας νέας κατάστασης. Η Σαμάνθα Μέρεντιθ, επικεφαλής της έρευνας είπε ότι ‘κάποιοι ασθενείς θάβουν τα συναισθήματά τους γιατί φοβούνται ότι θα χαρακτηριστούν άρρωστοι και θα δεχτούν κριτική από τους άλλους. Αυτό συμβαίνει κυρίως στους άνδρες που νομίζουν ότι η έκφραση συναισθήματος δεν είναι αρσενική λειτουργία’.
Άλλη έρευνα έδειξε ότι τα ‘άλφα’ αρσενικά τείνουν να βιώνουν υψηλότερα επίπεδα άγχους όταν προσπαθούν να διατηρήσουν το στάτους τους στα μάτια των άλλων. Το άγχος αυτό είναι ο βασικός παράγοντας που πυροδοτεί τα καρδιακά προβλήματα. Άλλα και τα ‘άλφα’ θηλυκά μπορούν να επηρεαστούν με παρόμοιο τρόπο.
‘Οι έχοντες καρδιολογικά προβλήματα, χρειάζονται βοήθεια μέσω της συμβουλευτικής, της κοινωνικής υποστήριξης και της συναισθηματικής φροντίδας για να τους βοηθήσει στο να επανέλθουν’.