Αν και είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί που βρίσκεται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, να μπορεί να μοιραστεί αυτά που έχει, μπορεί να αρχίσει να αντιλαμβάνεται την έννοια της γενναιοδωρίας. Μέρος αυτής είναι και να βοηθάς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς;
Γίνετε εσείς το παράδειγμα. Αν βλέπει ότι εσείς είστε συχνά γενναιόδωρη, θα θέλει να αντιγράψει τη συμπεριφορά σας. Μην διστάσετε να εξηγήσετε φωναχτά τις αποφάσεις που παίρνετε και που δεν είναι καθόλου εγωιστικές. Για παράδειγμα ‘έλαβα το ίδιο δώρο δύο φορές. Θα δώσω το ένα στη φίλη μου ή σε κάποιον τυχαίο άνθρωπο στο δρόμο’.
Συζητήστε για τις ανάγκες και τα θέλω των άλλων ανθρώπων. Θέλετε να μεγαλώσετε ένα παιδί που ανακαλύπτει έναν κόσμο μεγαλύτερο από τον εαυτό του. Αν θέλει να φάει πίτσα, προτείνετε να καλέσει τον καλύτερό του φίλο για να την μοιραστούν.
Δείξτε ότι δεν εγκρίνετε τον εγωισμό. Μην το κάντε όμως με αυστηρότητα και τιμωρίες. Προσπαθήστε να είστε συνεπής σε αυτά που λέτε για να δείξετε στο παιδί ότι πρέπει να μοιράζεται αυτά που έχει στην κατοχή του.
Επιβραβεύστε το. Κάθε φορά που δείχνει γενναιοδωρία, πείτε πόσο χαρούμενη σας κάνει να νιώθετε. Νιώθει ότι κερδίζει το σεβασμό σας αλλά και ότι κάνει κάποιον άλλο χαρούμενο με τη συμπεριφορά του.
Κάντε εθελοντισμό. Μπορεί να είναι ο,τιδήποτε. Από το μαγειρεύεται για μία οργάνωση, από το να πηγαίνετε ρούχα και αντικείμενα σε κάποιον που τα έχει ανάγκη.
Ψάξτε την αιτία πίσω από την τσιγκουνιά του παιδιού. Αν βλέπετε ότι δεν είναι καθόλου γενναιόδωρο, αν και του την διδάσκετε, μπορεί να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που το απασχολεί. Να έχετε μετακομίσει, να έχει τσακωθεί με μία φίλη του ή μπορεί να πέθανε πρόσφατα το κατοικίδιό του. Απλά να είστε υποστηρικτική και να του δώσετε όσο χρόνο χρειάζεται.