H κούραση επιταχύνει τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όρεξη, το φαγητό που μας ανακουφίζει και τις ορμόνες που μας ενημερώνουν για το πότε πεινάμε. Η διακοπή στις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη υπερφαγία και μακροπρόθεσμα σε παχυσαρκία. Η Μ. Βρετανία και οι Η.Π.Α. κατατάσσονται στα έθνη με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε υπέρβαρους και προβλήματα ύπνου. Και αποδεικνύεται ότι αυτά τα δύο συνδέονται.
Η Δρ. Τζούλια Ριμ, επικεφαλής της έρευνας, και η ομάδα της μελέτησαν 32 υγιείς άντρες, ηλικίας 19-32 ετών. Επισκέφθηκαν το εργαστήριο δύο διαφορετικά βράδια για να φάνε ζυμαρικά και μοσχάρι με μία κρεμώδη σάλτσα από μανιτάρια, ένα μήλο και γιαούρτι φράουλα. Οι οδηγίες που τους δόθηκαν ήταν, είτε να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να κοιμηθούν κανονικά, είτε να παραμείνουν στο εργαστήριο και να είναι ξύπνιοι όλη τη νύχτα. Η επιθυμία για σνακ, η εγκεφαλική δραστηριότητα και τα επίπεδα ορμονών εκτιμήθηκαν το επόμενο πρωί.
Τους δόθηκαν επίσης 3 ευρώ για να ξοδέψουν σε σνακ επιλέγοντας από μία οθόνη με τιμές. Μόνο όσοι στερήθηκαν τον ύπνο τους ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν όλα τα λεφτά τους σε σνακ, που θα μπορούσαν να φάνε αργότερα. Μέσω των εξετάσεων από MRI, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού, υπό συνθήκες άγχους, σε όσους δεν είχαν κοιμηθεί.
Η Δρ. Ριμ είπε ότι ‘αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου προάγει την υπερφαγία αλλά και τον κίνδυνο παχυσαρκίας’.