Κι ενώ παλαιότερα οι γονείς ανησυχούσαν για το αν τα παιδιά τους τρώνε πρωτεΐνη επειδή είναι περίεργα στο φαγητό, πλέον η ανησυχία έχει αλλάξει και φοβούνται μήπως το νήπιο πάθει κάτι εξαιτίας της πολλής πρωτεΐνης. Αν και δεν υπάρχει ακόμα αρκετή έρευνα για αυτό το θέμα, αρκετές έρευνες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Φαίνεται να υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη με το υψηλότερο ρίσκο παχυσαρκίας μετέπειτα.
Με μία σημαντική λεπτομέρεια: το μόνο είδος πρωτεΐνης που συνδέεται με ταχύτερη ανάπτυξη και ρίσκο αύξησης βάρους ήταν τα γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι). Άρα αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη των λαχανικών και του κρέατος δεν αποτελεί πρόβλημα.
Συνολικά, οι ειδικοί προτείνουν ότι το 15% της ενέργεια πρέπει να λαμβάνεται από πρωτεΐνες για τα παιδιά από 6 έως 24 μηνών. Αυτό μεταφράζεται σε 30 με 45 γραμμάρια καθημερινά. Το βασικό είναι να μην δίνετε πολλή πρωτεΐνη στο παιδί και αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο. Είτε θηλάζετε είτε το ταΐζετε με μπιμπερό, το παιδί παίρνει αυτό που χρειάζεται από το γάλα τους πρώτους 6 μήνες. Όταν ξεκινήσει τις στερεές τροφές, φροντίστε να του δίνετε κρέας, ψάρια, αυγά και φασόλια. Οι τροφές που είναι υψηλά πρωτεϊνούχες παρέχουν επίσης σίδηρο και ψευδάργυρο
Περιορίστε τα γαλακτοκομικά σε μισή ή μία μερίδα για τα μωρά και δύο ή δυόμισι για τα νήπια. Μία μερίδα γαλακτοκομικών ισούται με 225 γραμμάρια γάλακτος ή γιαουρτιού και 42 γραμμάρια σκληρού τυριού.