Τα δέντρα και τα κοντινά πάρκα δεν είναι μόνο ειδυλλιακά αλλά μας προστατεύουν από καρδιακές νόσους, εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και πρόωρο θάνατο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ ανέλυσαν την καρδιαγγειακή υγεία 400 περίπου ανθρώπων στις Η.Π.Α. χρησιμοποιώντας δείγμα από τα ούρα και το αίμα. Έπειτα μέτρησαν την ποιότητα του αέρα της περιοχής όπου κατοικούν χρησιμοποιώντας εικόνες από δορυφόρους της NASA.
Οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές με πολύ πράσινο και φυλλωσιές ή πολύ κοντά σε πάρκο είχαν πιο υγιείς καρδιές, υψηλότερη ικανότητα για επιδιόρθωση των αιμοφόρων αγγείων και λιγότερο στρες. Το αποτέλεσμα ήταν ανεξάρτητο της ηλικίας, του φύλου, της εθνικότητας αλλά και της συνήθειας του καπνίσματος.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα δίνουν έμφαση στη σημασία του να έχουμε πρόσβαση σε πράσινες τοποθεσίες. ‘Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι το να ζεις σε μία γειτονιά με δέντρα, θάμνους και πολύ πράσινο μπορεί να είναι πολύ καλό για την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων’, λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής της Ιατρικής και Διευθυντής του Κέντρου Παχυσαρκίας και Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, Αρούνι Μπατνάγκαρ. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Περιοδικού του Οργανισμού Αμερικανικής Καρδιάς και είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σύνδεση μεταξύ φύσης και καρδιακής υγείας. Τώρα μετρήθηκαν τα επίπεδα μολύνσεως του αέρα αλλά και ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών και κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου.
Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο γιατί τα πάρκα μας κάνουν πιο υγιείς. Ερευνητές παλαιότερης μελέτης εντόπισαν ότι εκείνοι που ζούσαν κοντά σε δάση είχαν καλύτερη λειτουργία της αμυγδαλής, που είναι η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα. Επίσης μας δίνει το κίνητρο να πάμε για περπάτημα.