Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο μελέτησε περισσότερες από 36.500 μεγαλύτερες γυναίκες και κατέληξε στο ότι εκείνες που είχαν χάσει δόντια, είχαν και 20% περισσότερες πιθανότητες υπέρτασης. Η βελτίωση της στοματικής υγιεινής μπορεί να ελαττώσει το ρίσκο της σοβαρής διαταραχής που επηρεάζει πάνω από το ¼ των ενηλίκων. Μπορεί να οδηγήσει επίσης σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια και άνοια. Μία πιθανή εξήγηση για τη σύνδεση αυτή είναι ότι όταν οι άνθρωποι χάνουν δόντια, τείνουν να τρώνε πιο μαλακές και επεξεργασμένες τροφές. Έτσι μασούν λιγότερο και έχουν μειωμένη ροή αίματος.
Αυτές οι μεταβολές στο μοτίβο διατροφής θα μπορούσαν να συσχετιστούν με περισσότερες περιπτώσεις υπέρτασης. Η επικεφαλής της έρευνας, Καθηγήτρια Τζιν Γουέντ, από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, είπε ότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η απώλεια δοντιών είναι ίσως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της υπέρτασης. Προηγούμενες έρευνες έδειχναν σημαντική σύνδεση μεταξύ της ουλίτιδας και της υψηλής πίεσης αλλά η σχέση της παραμένει θολή.
Στην τωρινή έρευνα, μελετήθηκαν γυναίκες σε εμμηνόπαυση για 18 συναπτά χρόνια. Οι συμμετέχουσες τέθηκαν υπό ετήσια παρακολούθηση, από την αρχική εκτίμηση της υγείας των ούλων το 1998 μέχρι και το 2015 και τη διάγνωση της υπέρτασης. Οι επιστήμονες βρήκανε μία σύνδεση γιατί οι γυναίκες που είχαν χάσει τα δόντια τους, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες για υψηλή πίεση. Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι ότι αυτές οι γυναίκες ήταν στην κατηγορία των πιο νέων ηλικιακά και είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
Η ιδανική προστασία των γυναικών είναι η καλή παρακολούθηση της πίεσης, η τροποποίηση στη διατροφή, η σωματική άσκηση και η απώλεια βάρους. Η κακή στοματική υγιεινή οδηγεί σε πολύ σοβαρές παθήσεις επειδή τα βακτήρια στα ούλα περνούν στη ροή του αίματος και καταλήγουν σε άλλα μέρη του σώματος. Σχεδόν 160.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες της καρδιάς και του κυκλοφορικού, με τους Βρετανούς ειδικούς να μας προτρέπουν να φροντίζουμε τη στοματική υγιεινή μας δύο φορές την ημέρα, προς αποφυγή νοσημάτων.