Οι δύο βασικότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποθηκεύετε το γάλα με αντλία στήθους είναι για να τρώει το μωρό όταν δεν είστε μαζί του αλλά και για να διατηρήσετε την παροχή γάλακτος όταν είστε μαζί. Είναι ειδικά σημαντικό εάν σκοπεύετε να επιστρέψετε στη δουλειά ενώ θηλάζετε. Ξεκινήστε την εξάσκηση πριν χρειαστεί να αφήσετε το μωρό ώστε να το συνηθίσετε. Μετά θα αναλάβει κάποιος άλλος (ή και εσείς) με το μπιμπερό.
Άλλοι σημαντικοί λόγοι για να αποθηκεύετε το γάλα είναι: για να διεγείρετε την παραγωγή και να αυξήσετε την ποσότητα γάλακτος, να μαζέψετε γάλα για ένα πρόωρο μωρό που δεν είναι πρακτικά έτοιμο να θηλάσει αλλά και για να ανακουφιστείτε από τον πόνο ενός πρησμένου στήθους.
Για να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική αντλία, βάλτε την ασπίδα στήθους πάνω από τη θηλή, ανοίξτε το μηχάνημα και αφήστε το να ρουφήξει το γάλα. Είναι πολύ πιο βολική από μία χειροκίνητη στην οποία θα πρέπει να πιέζετε εσείς το μηχανισμό. Συνήθως παίρνει γύρω στα 15 λεπτά ή 45, αν επιλέξετε τη χειροκίνητη μέθοδο. Χαλαρώστε πριν ξεκινήσετε και ρυθμίστε εσείς το επίπεδο της έντασης. Αφού τελειώσετε, καθαρίστε τα εξαρτήματα.
Πώς θα βγάλω το γάλα με τα χέρια; Αν χρειάζεται να το κάνετε σπάνια, με λίγη εξάσκηση θα το πετύχετε με τα χέρια σας. Αν οι θηλές σας είναι ξηρές, τρίψτε τες απαλά για να ανακουφιστείτε και για να βγει λίγο γάλα. Πλύντε καλά τα χέρια σας και απλώστε στο στήθος μία ζεστή πετσέτα για να κάνετε ελαφρύ μασάζ. Σηκωθείτε και σκύψτε ελαφρώς μπροστά και κάντε ένα C με τα δάχτυλά σας γύρω από τη θηλή. Κινήστε κυκλικά τα δάχτυλά σας στην περιοχή και κάντε υπομονή, γιατί στην αρχή μπορεί να αποσπάσετε μόνο λίγες σταγόνες.
Πριν το βάλετε στο ψυγείο, γράψτε πάνω την ημερομηνία ώστε να τα χρησιμοποιείτε με σειρά παλαιότητας. Μπορείτε πρώτα να το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 6-8 ώρες αν και είναι καλύτερο να το βάλετε αμέσως στο ψυγείο. Έχει διάρκεια ζωής περίπου 5 ημέρες ενώ στην κατάψυξη αντέχει κάποιους μήνες.