-Πεπτίδια: Οι οικοδόμοι του δέρματος
Τα πεπτίδια είναι τα σημαντικότερα δομικά συστατικά που «χτίζουν» τις πρωτεϊνες, οι οποίες, με τη σειρά τους, στηρίζουν το δέρμα. Τα πιο εξελιγμένα πεπτίδια της αντιγήρανσης είναι τα εξής:
- Πεπτίδιο του χαλκού: Αποτελείται από 3 αμινοξέα, γι’ αυτό αποκαλείται και τριπεπτίδιο. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες και επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων.
- Πενταπεπτίδιο: Επίσης γνωστό και ως matrixyl. Σύμπλεγμα από 5 αμινοξέα που αυξάνουν την σύνθεση του κολλαγόνου ως και 117%.
- Εξαπεπτίδιο: Επιδρά στα νεύρα εμποδίζοντας τη συστολή των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες.
- Πεπτίδιο Y6: Βιοπεπτίδιο που προέρχεται από το φυσικό εκχύλισμα της ζύμωσης της μαγιάς. Επηρεάζει τα γονίδια που σχετίζονται με τη γήρανση, ενυδατώνει βαθιά και προλαμβάνει νέες ρυτίδες.
- Snap 8: Η νεότερη ανακάλυψη που μειώνει το βάθος και την εμφάνιση των ρυτίδων έκφρασης ως και 34%.
-Ινοβλάστες
Κύτταρα που παράγουν τον θεμέλιο λίθο του συνδετικού ιστού, δηλαδή τις πρωτεϊνες, όπως το κολλαγόνο.
-Βλαστοκύτταρα
Ή αλλιώς βλαστικά κύτταρα. Είναι η πρόδρομη μορφή των ινοβλαστών. Πιστεύεται ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τη δράση των γερασμένων ινοβλαστών, γι’ αυτό αρκετές εταιρίες εμπλουτίζουν τα καλλυντικά τους με φυτικά βλαστοκύτταρα για να ενισχύσουν τη συνέχιση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης.
-Ελαστίνη
Όπως άλλωστε προδίδει το όνομά της, η ελαστίνη είναι η πρωτεϊνη που ευθύνεται για την ελαστικότητα του δέρματος. Η μείωση της παραγωγής της είναι η αιτία της χαλάρωσης.
-Σιρτουϊνες
Πρωτεϊνες που φημολογείται ότι ελέγχουν τα γονίδια της μακροζωίας, συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας και βοηθούν στην αποτοξίνωση της επιδερμίδας από τους ρύπους. Ωστόσο, κατά πόσο οι σιρτουϊνες είναι το κλειδί της μακροζωϊας αμφισβητείται, διχάζοντας την επιστημονική κοινότητα.
-Πρωτεάσωμα
Ένα σύμπλεγμα από ένζυμα που βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου. Ρόλος του είναι να ρυθμίζει τη λειτουργία των πρωτεϊνών ή να απορρυθμίζει εκείνες που έχουν υποστεί οξείδωση ή άλλη βλάβη.