Ακόμα και αν αποφεύγετε τα πατατάκια, τα κρακεράκια και τα συσκευασμένα προϊόντα με μπόλικο αλάτι, μπορεί να τρέφεστε εξίσου επιβλαβείς τροφές χωρίς να το έχετε καν καταλάβει. Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι το κότατζ και τα δημητριακά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Δεν μας προκαλεί εντύπωση ότι οι σος στις σαλάτες και οι σάλτσες στα κρέατα κολυμπούν στο αλάτι. Πιο συγκεκριμένα, 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα στη σαλάτα μπορεί να περιλαμβάνουν 300 mg αλάτι.
Κότατζ. Είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης. Το άπαχο κότατζ σας χαρίζει πολλή πρωτεΐνη αλλά περιλαμβάνει πολύ παραπάνω αλάτι από αυτό που πρέπει να λαμβάνετε ημερησίως. Μία καλή εναλλακτική είναι το γιαούρτι.
Δημητριακά. Πολλά είδη έχουν 180-300 mg αλάτι ανά μερίδα και δεν το αντιλαμβάνεστε καν. Πριν αγοράσετε το προϊόν, ελέγξτε τη συσκευασία ώστε να βρείτε την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Σούπες. Μιλάμε για τις συσκευασμένες σούπες που μπορεί να έχουν λιγότερες από 300 θερμίδες, αλλά να σας δίνουν τη μισή προτεινόμενη ποσότητα αλατιού για μία ημέρα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράζετε σούπες χωρίς αλάτι και να βάζετε τα δικά σας μπαχαρικά για έξτρα γεύση.
Ζεστή σοκολάτα. Αναφερόμαστε στα φακελάκια που έχουν τη σοκολάτα σε σκόνη για να φτιάξετε ένα στιγμιαίο ρόφημα. Αν και έχουν λίγες θερμίδες, η ποσότητα του αλατιού είναι περισσότερη από το επιθυμητό. Στραφείτε καλύτερα στη σπιτική επιλογή με σοκολάτα υγείας και γάλα.
Σάντουιτς. Όσο νόστιμο και θρεπτικό αν σας ακούγεται, ένα ψωμάκι με κρέας, πίκλες και γαλοπούλα φτάνει τα 900 mg αλάτι. Αντικαταστήστε το ψωμί με τορτίγιες ολικής άλεσης, βάλτε φρέσκα λαχανικά και γαλοπούλα με λίγα λιπαρά.