Όταν κάποιος μας θέτει το δίλημμα αν θα θέλαμε η ζωή μας να είναι χαρούμενη ή ουσιαστική, σκεφτόμαστε ότι θα θέλαμε και τα δύο ιδανικά. Μία πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Θετικής Ψυχολογίας, θέλησε να δει αν αυτό είναι πράγματι εφικτό. Οι ερευνητές ανέλυσαν 397 ενήλικες σε περίοδο ενός μήνα, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης ώστε να δουν αν έβλεπαν τις ζωές τους χαρούμενες ή ουσιαστικές. Αυτό που βρήκανε είναι ότι, αν και αυτές οι δύο καταστάσεις δεν είναι συνώνυμες, ωστόσο η μία δεν αποκλείει την άλλη. Τελικά, μία πλούσια ζωή χρειάζεται υγιείς δόσεις από ουσία με διάρκεια και σύντομη χαρά. Πώς όμως κάνουμε την αρχή;
- Συνδεθείτε. Το μεγάλο κοινωνικό δίκτυο ανθρώπων είναι αυτό που σας κρατά απασχολημένους, αλλά οι βαθύτερες σχέσεις είναι εκείνες που δίνουν νόημα στη ζωή σας, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Όσες δυσκολίες και αν προκύπτουν στις σημαντικές σχέσεις, αποδεικνύεται ότι αξίζουν τον κόπο.
- Μην φοβάστε το στρες. Τα πράγματα που μας χαρίζουν το μεγαλύτερο νόημα είναι συνήθως και αυτά που φέρνουν το περισσότερο στρες στην καθημερινότητα. Μην υποθέτετε όμως ότι η σωστή επιλογή είναι ο εύκολος δρόμος.
- Σκεφτείτε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η χαρά είναι κάτι που βιώνεται κυρίως στο εδώ και τώρα. To νόημα όμως έρχεται μέσα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και μέσα από την ιστορία που δημιουργείτε.
- Να είστε δοτική. Αν και δεν αποτελεί έκπληξη, αυτό που μας δίνει νόημα είναι τα πράγματα που κάνουμε για να βοηθήσουμε τους άλλους. Αντιθέτως, η χαρά συνδέεται με το να παίρνουμε.
- Βρείτε αυτό που σας δίνει σκοπό. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι μας δίνουν χαρά, αλλά πραγματική ικανοποίηση μας χαρίζουν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι. Η έρευνα κατέληξε στο ότι βρίσκοντας τα πράγματα που ταΐζουν την ψυχή μας, καταλήγουμε στη μεγάλη ικανοποίηση. Αυτό που προκύπτει συνολικά είναι ότι όταν οι άνθρωποι προσθέτουν περισσότερο νόημα στη ζωή τους, το αποτέλεσμα είναι η χαρά. Και έτσι μπορείς να έχεις και τα δύο.