Αν το παιδί παρακαλάει συνέχεια για γλυκά με κάθε ευκαιρία, εσείς φτάνετε στα όριά σας γιατί δεν ξέρετε πώς να περιορίσετε αυτήν την ανάγκη χωρίς να απαγορεύσετε εντελώς τη ζάχαρη. Είναι όμως πολύ σημαντικό να βρείτε μία λύση από νωρίς ώστε να μην δυσκολευτεί αργότερα να κόψει τη συνήθεια.
Πότε τα πολλά γλυκά είναι πολλά; Μετά τα 5 έτη, το παιδί μπορεί να τρώει γλυκό κάποιες φορές, αλλά σε μέγεθος αναλογικό με το βάρος του. Αν απαιτεί να τρώει σε καθημερινή βάση, τότε θα πρέπει να θέσετε όρια. Αν έχει ήδη φάει κάτι μέσα στη μέρα και ζητήσει κι άλλο, ρωτήστε το πόσες μερίδες γλυκού έχει ήδη καταναλώσει. Αν δείχνει να πεινάει, η ιδανική λύση είναι να του φτιάξετε ένα υγιεινό σνακ για να ικανοποιήσει την πείνα του. Τέλος, υπενθυμίστε του ότι αν τρώει πολλά γλυκά, δεν θα μπορεί να τρέχει ή να παίξει το αγαπημένο του άθλημα.
Πώς θα διαχειριστείτε το επιδόρπιο; Καταρχάς, μην το χρησιμοποιείτε σαν επιβράβευση ή τιμωρία. Αυτό απλά το εξυψώνει στα μάτια ενός παιδιού και το κάνει πιο σημαντικό από τα κυρίως γεύματα. Το αν και πώς θα φάει επιδόρπιο έχει να κάνει με το πώς έφαγε στ γεύμα. Αν φάει ελάχιστα, είναι προτιμότερο να του σερβίρετε φρούτα ως επιδόρπιο. Αν φάει όλο του το γεύμα, τότε μπορεί να έχει ένα κομμάτι κέικ.
Ποιες είναι οι υγιεινές εναλλακτικές στα γλυκά;
Τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες, τα βερίκοκα ή τα αχλάδια.
Το γιαούρτι χωρίς γεύσεις. Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα φρούτα ή ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα.
Τα smoothies με χυμό φρούτων, γάλα ή γιαούρτι και φρέσκα φρούτα.
Τα κρακεράκια με φιστικοβούτυρο ή κρέμα τυριού.
Ένα μπολ με δημητριακά με λίγη καστανή ζάχαρη και μερικές σταφίδες.