Δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι μαμά και να έχεις μία δουλειά πλήρους απασχόλησης. Επίσης αυτό μπορεί να δημιουργήσει ενοχές και άγχος επειδή η προσοχή μοιράζεται σε δύο πλευρές. Το κλειδί είναι η οργάνωση και η εύρεση της ισορροπίας που λειτουργεί για εσάς.
Αφήστε στην άκρη τις ενοχές. Αν είστε στη δουλειά και σκέφτεστε ότι δεν είστε με το παιδί, δεν έχετε κανένα κέρδος. Πρέπει να βλέπετε την κάθε πλευρά σαν προτεραιότητα τη στιγμή που βρίσκεστε εκεί. Αποδεχθείτε το ότι υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Δεν είστε μόνη σε αυτό. Γι αυτό υπάρχει ο σύντροφος, οι φίλοι και τα υποστηρικτικά γκρουπ μαμάδων.
Βρείτε την ιδανική νταντά για το παιδί. Φτιάξτε μία λίστα με τα κριτήριά σας και αποφασίστε ποιο είναι το καταλληλότερο πρόσωπο. Αν υπάρχει κάποιο συγγενικό ή φιλικό άτομο που μπορεί να το κάνει, τότε θα νιώθετε και την ανάλογη σιγουριά. Αλλά αν χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια, μην αγχώνεστε. Κανονίστε συνεντεύξεις με έμπειρα πρόσωπα και κάντε μία δοκιμή φέρνοντας σε επαφή το άτομο με το παιδί σας, ώστε να δείτε αν υπάρχει άνεση και χημεία.
Κάντε τα πρωινά σας πιο εύκολα. Αντί να τα αφήσετε όλα την τελευταία στιγμή, ασχοληθείτε με τα απαραίτητα από το προηγούμενο βράδυ.
Μιλήστε στον εργοδότη σας. Πάρτε πρώτα πληροφορίες από τους συναδέλφους σας που έχουν περάσει από την ίδια κατάσταση ώστε να ανακαλύψετε αν υπάρχουν διευκολύνσεις και αλλαγές λόγω των νέων συνθηκών. ΄Έτσι θα ξέρετε τι να ρωτήσετε και τι να διεκδικήσετε.
Όσο λείπετε από το σπίτι, αφήστε φωτογραφίες ή βίντεο. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο σημαντικό είναι να σας βλέπει ή να σας ακούει ακόμα κι αν είναι βιντεοσκοπημένο.
Φτιάξτε ειδικές οικογενειακές περιστάσεις. Συνδεθείτε περισσότερο λόγω έλλειψης χρόνου με βραδιές σινεμά στο σπίτι ή για να μαγειρέψετε όλοι μαζί πίτσα και να μοιραστείτε τα νέα σας.
Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και στο σύντροφό σας. Είσαι εργαζόμενη μαμά, αλλά είστε και γυναίκα. Είναι πολύ σημαντικό να τροφοδοτείτε τον εαυτό σας με ενέργεια κάνοντας πράγματα μόνη σας αλλά και να κρατάτε ζωντανή τη σχέση με το σύντροφό σας.