Συμβαίνει και στις μεγαλύτερες προσωπικότητες, οπότε γιατί να μην συμβεί σε εσένα; Αν και δεν αναφέρομαι μόνο στη σεξουαλική πράξη αλλά στο πώς ανταποκρίνεσαι γενικά στο ενδιαφέρον. Το πιο πιθανό είναι να έχει συμβεί και σε εσένα.
Η οποιαδήποτε επιθυμία τελειώνει τη στιγμή που αποκτάμε το αντικείμενο (ή υποκείμενο) του πόθου μας. Μέχρι να το αποκτήσουμε, το επιθυμούμε, το αποζητάμε, το σκεφτόμαστε συνέχεια, το φαντασιωνόμαστε έτσι όπως θα θέλαμε να είναι και το βιώνουμε κυρίως μόνοι μας. Οι περισσότεροι θα υποστηρίξουν ότι ‘μάλλον δεν το ήθελες και τόσο πολύ’, αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Αν είσαι άνθρωπος που προτιμά το φαντασιακό από το λογικό ή ‘γειωμένο’ κομμάτι της ζωής, θα χάνεις το ενδιαφέρον σου, ακόμα κι αν πρόκειται για τον έρωτα της ζωής σου.
Να οφείλεται στο ανικανοποίητο που έχουμε όλοι μέσα μας διότι μας έχουν μάθει να θέλουμε κι άλλα κι άλλα κι άλλα με αχόρταγο τρόπο; Να έχει να κάνει με το ότι δεν δίνουμε χρόνο στους ανθρώπους και τις σχέσεις αλλά θέλουμε να μας δίνουν τα πάντα από την αρχή χωρίς όρους; Να έχει να κάνει με τον άπλετο εγωισμό που μας έχει μετατρέψει σε ρομπότ που δεν αισθάνονται και δεν απολαμβάνουν τίποτα;
Ο παράγων ηλικία. Αν είσαι ακόμα σε μία δροσερή και ανέμελη ηλικία (που εσύ θα αποφασίσεις αν τελειώνει στα 30 ή τα 80), είναι λογικό να μην ικανοποιείσαι εύκολα και να είσαι σε μία μόνιμη αναζήτηση εμπειριών. Είναι απολύτως φυσιολογικό και πρέπει να σεβαστείς το ένστικτό σου. Αλλά αν πλησιάζεις την κλιμακτήριο και πάλι χάνεις το ενδιαφέρον σου αμέσως, μπορεί να πρέπει να σταματήσεις να τα βάζεις με τον εαυτό σου και να του επιτρέψεις (του εαυτού) να λειτουργήσεις όπως νιώθει. Δεν υπάρχουν κανόνες στις σχέσεις και στο πώς θα φέρεσαι, οπότε μην καταπιέζει αυτό που είσαι.
Αν όμως ανησυχείς και θέλεις να μάθεις τι είναι αυτό που σε κάνει να βαριέσαι εύκολα και να χάνεις το ενδιαφέρον σου, μπορείς να το ψάξεις. Με τη βοήθεια ειδικού, με ένα βιβλίο ψυχολογίας, με μία προσωπική εσωτερική αναζήτηση. Είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που νιώθεις ότι σε κινητοποιεί. Άλλοι κουβαλούν ακόμα τα παιδικά τους ‘τραύματα’ και αδυνατούν να σχετιστούν βαθιά με τους άλλους. Άλλοι είναι απόλυτα εντάξει με αυτό που είναι και στόχος τους είναι να περνούν καλά. Άλλοι θέλουν να δώσουν περισσότερο χρόνο σε έναν άνθρωπο, αλλά κάτι τους μπλοκάρει. Σε κάθε περίπτωση, συνήθως δεν έχει να κάνει με αυτόν που έχεις απέναντί σου. Το πώς λειτουργούμε, έχει να κάνει πάντα με εμάς τους ίδιους και τις δυσκολίες μας. Μην επιρρίπτεις την ευθύνη στους άλλους. Ούτε και σε εσένα. Κάθε φορά κάνεις αυτό που μπορείς και ελπίζεις ότι έχεις πάρει τη σωστή απόφαση.