Το κλασικό σενάριο που αντιμετωπίζει κάθε γονιός είναι ότι το παιδί δεν υπακούει ή κάνει κάτι που δεν εγκρίνουν και καταλήγουν να το τιμωρούν. Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να πείτε ώστε να μην χρειαστεί να το απειλήσετε και πώς αυτό λειτουργεί καλύτερα.
Όταν θέλετε να πάει στο κρεβάτι του και να μείνει εκεί, πείτε του ‘αφού πας στο κρεβάτι, περιμένω να μείνεις εκεί’ αντί για ‘αν ξανασηκωθείς από το κρεβάτι, θα φωνάξω’. Είναι καλύτερο γιατί η προσδοκία σας είναι ξεκάθαρη και χωρίς συναίσθημα με δράμα.
Όταν θέλετε να φάει τα λαχανικά του, πείτε του ‘να θυμάσαι- όχι σνακ μετά το δείπνο’ αντί για ‘θα μείνεις στο τραπέζι μέχρι να τελειώσεις τον αρακά’. Έτσι του υπενθυμίζετε ότι η κουζίνα θα κλείσει αλλά του δίνετε την επιλογή για το αν θα φάει ή όχι.
Όταν θέλετε να κάνει τα μαθήματά του, πείτε του ‘θα σε πάω στον παιδότοπο όταν τελειώσεις’ αντί για ‘δεν μπορείς να παίξεις μέχρι να τελειώσεις τα μαθήματά σου’. Έτσι το ανταμείβετε αντί να το τιμωρείτε.
Όταν θέλετε να βουρτσίσει τα δόντια, πείτε του ‘είναι ώρα για ύπνο, τι θα κάνεις πρώτα’; αντί για ‘δεν διαβάζουμε παραμύθι αν δεν πλύνεις τα δόντια σου’. Έτσι το ενημερώνετε για τη ρουτίνα του ύπνου χωρίς να γίνεστε τιμωρητικοί.
Όταν θέλετε να μην κάνει φασαρία στο σούπερ μάρκετ, πείτε του ‘μπορείς να με βοηθήσεις με τα δημητριακά που σου αρέσουν;’ Αντί για ‘σταμάτα τώρα να τρέχεις αλλιώς δεν θα δεις τηλεόραση σήμερα’. Έτσι προσφέρετε μία θετική εναλλακτική και δεν δίνετε βάση στην αρνητική συμπεριφορά του.
Όταν θέλετε να καθαρίσει το δωμάτιό του, πείτε του ‘θα ήθελα να μαζέψεις τα παιχνίδια σου. Προτιμάς να το κάνεις πριν ή μετά το φαγητό;’ αντί για ‘δεν θα φας αν δεν καθαρίσεις το δωμάτιό σου’. Έτσι κάνετε ξεκάθαρες τις προσδοκίες σου, αλλά δίνετε και στο παιδί την επιλογή.