Ο πονοκέφαλος ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που μας οδηγούν στον γιατρό. Συχνά οι αιτίες που ευθύνονται για τον πονοκέφαλό μας είναι υπεράνω υποψίας. Σήμερα, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αρκεί να εντοπίσουμε τι τον προκαλεί.
Σκύβουμε το κεφάλι
Την επόμενη φορά που θα μείνετε σκυμμένοι στο γραφείο σας ή θα κοιτάζετε για ώρες την οθόνη του υπολογιστή, του κινητού ή της τηλεόρασης θυμηθείτε ότι αυξάνετε τις πιθανότητες να σας πιάσει πονοκέφαλος. Η κακή στάση του σώματος επιβαρύνει τον αυχένα και τους ώμους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι συσπάσεις στους μυς της περιοχής και να εκδηλώνεται πόνος, ο οποίος ξεκινά από τη βάση του κεφαλιού και εκτείνεται σε ολόκληρο το κεφάλι. Σε ό,τι αφορά τις οθόνες, κουράζουν τα μάτια και καταπονούν τους μυς που ελέγχουν την οφθαλμική κίνηση, αυξάνοντας την ευαισθησία στους πονοκεφάλους. Οι ειδικοί συμβουλεύουν όταν δουλεύουμε στον υπολογιστή να κάνουμε διαλείμματα 2-3΄ για να ξεκουράζουμε τα μάτια μας. Θα πρέπει επίσης να φροντίζουμε ώστε η οθόνη να είναι σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο των ματιών και ο φωτισμός του χώρου να είναι εντονότερος από αυτόν της οθόνης.
Δεν ελέγχουμε το άγχος μας
Οι καταστάσεις έντονου στρες ή φόβου δεν χαλούν μόνο τη διάθεσή μας, αλλά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την υγεία μας. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να διαταράξουν την ομαλή εγκεφαλική λειτουργία σε επίπεδο νευροδιαβιβαστών, πυροδοτώντας διάφορες μορφές πρωτοπαθών πονοκεφάλων. Μάλιστα, το στρες φαίνεται να επηρεάζει όχι μόνο την εκδήλωση του πονοκεφάλου, αλλά και την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Οι ειδικοί, βέβαια, επισημαίνουν ότι η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει πονοκεφάλους μόνο αν υπάρχει σχετική γενετική προδιάθεση.
Πίνουμε πολλούς καφέδες
Είναι η καλημέρα το πρωί, η παρέα στη δουλειά και στις συζητήσεις, η παρηγοριά στα δύσκολα. Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα και, εκτός από τόνωση, προσφέρει οφέλη στον οργανισμό μας, ωστόσο δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε, αν υποφέρουμε από συχνούς πονοκεφάλους. Η κατανάλωση καφεΐνης άνω των 400 mg ημερησίως φαίνεται πως συνδέεται με την αυξημένη συχνότητα κεφαλαλγιών. Καλό είναι φυσικά να έχουμε κατά νου ότι η καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στους καφέδες. Υπάρχει επίσης στο τσάι και στα αναψυκτικά τύπου κόλα, κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε με την κατανάλωσή τους.
Δεν τρώμε ενδιάμεσα γεύματα
Από το πρωί, που τσιμπολογάμε κάτι -συχνά στα όρθια-, καθόμαστε και πάλι στο τραπέζι το βράδυ. Πρόκειται για κακή συνήθεια που δεν έχει αντίκτυπο μόνο στη σιλουέτα μας. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να ρίξει σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα μας και αυτό με τη σειρά του φαίνεται πως ενεργοποιεί την εκδήλωση πονοκεφάλων. Αιτίες πονοκεφάλου αποτελούν επίσης οι εξαντλητικές δίαιτες και τα πολύ ζεστά ή κρύα φαγητά. Κάποιες τροφές, όπως η σοκολάτα, τα κίτρινα τυριά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, τα εσπεριδοειδή κ.λπ., που θεωρούνται ύποπτες για πονοκεφάλους, σύμφωνα με τους ειδικούς, πράγματι επηρεάζουν μια μερίδα ανθρώπων, όμως δεν αφορούν την πλειονότητα των περιπτώσεων.
Φταίνε οι ορμόνες μας
Κάθε μήνα τα ίδια. Λίγες ημέρες πριν από την έλευση της περιόδου, αλλά και κατά τη διάρκειά της, αρρωσταίνετε από τους πονοκεφάλους, οι οποίοι επιδεινώνονται όταν έρχεστε σε επαφή με έντονο φως ή/και δυνατούς θορύβους. Δεν είναι παρηγορητικό, αλλά δεν είστε οι μόνες που το βιώνετε. Η εμμηνορροϊκή ημικρανία, όπως αποκαλείται, ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία και οφείλεται στη φυσιολογική διακύμανση των ορμονών (πτώση των οιστρογόνων) κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου.