Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι η ζήλια υπάρχει μέσα μας έστω και σε πολύ μικρό ποσοστό. Μπορεί να μην έχει να κάνει με τις ερωτικές σχέσεις απαραίτητα. Όταν νιώθουμε ανασφαλείς ή ότι υστερούμε κάπου, το πράσινο τερατάκι κάνει την εμφάνισή του και παραγκωνίζει τη λογική. Αν όμως μιλάμε για μία αισθηματική σχέση, η ζήλια μπορεί να είναι ο λόγος διάλυσης και να δημιουργήσει προβλήματα τόσο σε αυτόν που το κάνει όσο και στη σχέση συνολικά.
Ποιοι είναι όμως οι πιο κλασικοί λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο σε παράλογη ζήλια και τι είναι αυτό που τον κάνει να μην καταλαβαίνει ποσό μεγάλα προβλήματα αυτή προκαλεί;
- Ανασφάλεια ανασφάλεια ανασφάλεια. Μιλάμε για ένα συναίσθημα που έχει να κάνει με τον ίδιο άνθρωπο που το βιώνει. Ίσως έχει να κάνει με πρότερες κακές εμπειρίες με φίλους ή σχέσεις. Ίσως έχει να κάνει με τη δική σου συμπεριφορά απέναντί του που είναι ασυνεπής. Οι άνθρωποι που νιώθουν έτσι θεωρούν βασικό το να είσαι συνεπής μαζί τους και να τηρείς τις υποσχέσεις που τους δίνεις. Διαφορετικά, η ανασφάλεια εντείνεται και εκδηλώνεται σε μορφή ζήλιας.
- Τραυματικά παιδικά βιώματα. Πάρα πολλοί άνθρωποι αναβιώνουν στη σχέση τους το μοντέλο με το οποίο μεγάλωσαν ως πρότυπο. Αν η οικογένειά τους ήταν δυσλειτουργική, η επικοινωνία μεταξύ των μελών τοξική και δεν μπορούσαν να πουν αυτό που σκέφτονταν, τότε είναι πολύ λογικό να επαναλαμβάνει, έστω και ασυνείδητα, αυτό που του είναι γνώριμο.
- Κακή προηγούμενη σχέση. Αν το αμέσως προηγούμενο άτομο με το οποίο ήταν μαζί, του φέρθηκε άσχημα ή του είπε ψέματα, συνήθως ‘το πληρώνει’ η αμέσως επόμενη σχέση. Αν μάλιστα δεν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το χωρισμό, τότε θα χρειαστεί χρόνος για να εμπιστευτεί ένα άτομο και να μην του κάνει συχνά σκηνές.
- Φοβούνται μήπως πληγωθούν. Το κλασικό πρόβλημα των ανδρών είναι ότι δεν έχουν μάθει να εκφράζουν εύκολα τα συναισθήματά τους και να εκτίθενται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υψώνουν τείχη, να κλείνονται ακόμα περισσότερο και να εκδηλώνουν με λάθος τρόπο το ενδιαφέρον τους (βλέπε ζήλια).
Τι μπορείς να κάνεις εσύ
Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό να αγαπάς και να αποδέχεσαι κάποιον έτσι όπως είναι ακριβώς. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να τον αλλάξεις ούτε να τον πολεμάς. Μπορείς να προσπαθήσεις να τον καταλάβεις, να μιλήσεις μαζί του και να καταλάβεις από πού προκύπτει αυτή η ζήλια.
Το να είσαι συνεπής είναι αρκετά σημαντικό. Μην τάζεις πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις και κάνε αυτό που μπορείς, μέχρι εκεί που μπορείς. Οι υψηλές προσδοκίες και η μη εκπλήρωσή τους είναι ο βασικός λόγος της ζήλιας του συντρόφου σου. Μέσα από επικοινωνία, μπορεί να κατανοήσει κυρίως τον εαυτό του και γιατί φέρεται έτσι.
Να ξέρεις πότε να φεύγεις. Όταν τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα και δεν λύνονται με κανέναν τρόπο, καλό είναι να αποδέχεσαι ότι πρέπει να προχωρήσεις και ότι αυτή η σχέση έχει κάνει τον κύκλο της. Επίσης, καλό είναι να αποχωρείς γενικά αν τα πράγματα ξεφεύγουν και δεν βγαίνει κάτι από τη συζήτηση. Ηρεμούν τα πνεύματα και δίνεις χώρο στον άλλο να δει τις συνέπειες των πράξεών του.