Υλικά για 4 μερίδες

200 γρ. φακές, χονδρές
1-2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκους μπαχαριού
200 γρ. ρύζι καρολίνα
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
2-3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρια
1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Άνηθο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ρίξτε τις φακές μαζί με τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει και βράστε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40-45 λεπτά. Σουρώστε τις, αφαιρέστε τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι και αφήστε τις στην άκρη.
Σε βαθύ τηγάνι βάλτε το λάδι να κάψει και τσιγαρίστε το κρεμμύδι με το ρύζι, τα κρεμμυδάκια και το μείγμα μπαχαρικών μέχρι να γυαλίσουν και να γίνουν διάφανα.
Προσθέστε λίγο ζεστό νερό, αλατοπιπερώστε και αφήστε τα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, ρίξτε τις ντομάτες, ξαναδοκιμάστε το αλάτι και αφήστε να βράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά της ντομάτας και να είναι σχεδόν έτοιμο το ρύζι.
Προσθέστε τις φακές, ανακατέψτε και σιγοβράστε για ακόμη 5 λεπτά.
Σερβίρετε τις φακές ζεστές ή κρύες, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό.