Υλικά για 10 μερίδες
1 κιλό μπρόκολο, σε μπουκετάκια
3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
4 πατάτες, μέτριες, σε μεγάλα κομμάτια
4 καρότα, σε μεγάλα κομμάτια
4 πράσα, σε μεγάλα κομμάτια
2 κρεμμύδια, ξερά, σε μεγάλα κομμάτια
80 ml λευκό ξηρό κρασί
800 ml ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή ψυγείου, ή από βιολογικό κύβο)
3 κ.σ. μπαχαρικά (καρδάμωμο, μοσχοκάρυδο, γλυκιά πάπρικα)
ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα
γιαούρτι, στραγγιστό, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
ή μερικές φέτες προσούτο Ευρυτανίας και μερικά κρουτόν
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίξτε το βούτυρο, το ελαιόλαδο και όλα τα λαχανικά.
Ανακατέψτε τα για να τσιγαριστούν ελαφρώς.
Σβήστε με το κρασί και προσθέστε τον ζωμό και τα μπαχαρικά. Αφήστε σκεπασμένη την κατσαρόλα, ώστε να σιγοβράσουν τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν.
Πολτοποιήστε με το ραβδομπλέντερ και αφήστε τη σούπα να πάρει μια βράση μαζί με το ξύσμα του λεμονιού. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο ζωμό ακόμη.
Σερβίρετε με 1 κ.σ. γιαούρτι σε κάθε πιάτο ή με μια φέτα προσούτο, που έχετε ψήσει για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο, και ψημένα κρουτόν.