Η ομιλία και η κατανόηση του λόγου πηγαίνουν χέρι χέρι. Με το να ακούει τους άλλους, το παιδί μαθαίνει πώς ακούγονται οι λέξεις και πώς να δημιουργεί μία πρόταση. Ως μωρό, ανακαλύπτει πώς να κάνει ήχους και μετά πώς να μετατρέψει τους ήχους σε λέξεις. Μέχρι το πρώτο έτος, μαθαίνει να μιμείται τους ήχους. Μετά όμως, έρχεται η περίοδος της αλματώδους ανάπτυξης και ξεκινά να λέει μερικές λέξεις, μετά κάνει ερωτήσεις, δίνει οδηγίες και πλάθει ιστορίες.
Πότε και πώς αναπτύσσεται. Αν και κάθε παιδί είναι ξεχωριστή περίπτωση, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες και οδηγίες ως προς τη γλωσσική ανάπτυξή του.
12-18 μηνών: σε αυτό το χρονικό διάστημα, το παιδί προσπαθεί να αντιγράψει λέξεις και το ακούτε να λέει ακατάληπτα πράγματα σαν να συζητά. Αλλάζει επίσης τον τόνο όταν κάνει μία ερώτηση. Τώρα μαθαίνει τη δύναμη του να μιλάει ως τρόπο επικοινωνίας για τις ανάγκες του. Συνδυάζει την ομιλία με χειρονομίες για να δείξει τι θέλει. Αν εκνευρίζεται ενώ προσπαθεί να εξηγήσει, είναι φυσιολογικό. Δείχνει ότι το ενδιαφέρει να το κατανοήσετε.
19-24 μηνών: τώρα το παιδί καταλαβαίνει απλές οδηγίες και ερωτήσεις. Κάθε μήνας που περνά, προστίθενται και νέες λέξεις στο λεξιλόγιό του. Συνήθως είναι ουσιαστικά. Επίσης, ξεκινά τη σύνδεση δύο λέξεων, ακόμα και αν είναι ασύντακτες. Στο δεύτερο έτος της ζωής του, τραγουδά μικρούς σκοπούς και προσθέτει κι άλλες λέξεις στις προτάσεις του. Λέει τι του αρέσει και τι όχι, τι σκέφτεται και τι νιώθει.
25-30 μηνών: δοκιμάζει τα επίπεδα του ήχου. Μπορεί να ουρλιάζει μία απάντηση ή να ρωτάει κάτι ψιθυριστά. Μόνο του θα ανακαλύψει τη σωστή ένταση. Απαντά σε απλές ερωτήσεις και συνδυάζει ρήμα με ουσιαστικό ή χρησιμοποιεί πληθυντικό αριθμό.
31-36 μηνών: στο τρίτο έτος, μπορεί να κάνει διάλογο και να ρυθμίζει τον τόνο της φωνής, ακολουθώντας απλούς κανόνες γραμματικής και συντακτικού. Δεν χρειάζεται πλέον να μεταφράζετε αυτά που λέει στους ξένους.
Ο δικός σας ρόλος. Μιλήστε. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς που μιλούν στα παιδιά τους παίζουν το βασικό ρόλο στη γλωσσική τους ανάπτυξη. Δεν είναι ανάγκη να μιλάτε όλη μέρα, αλλά κάντε το όταν είστε μαζί. Περιγράψτε αυτά που κάνετε, πείτε τραγουδάκια και ρωτήστε πράγματα. Να ακούτε πάντα με ενδιαφέρον για να νιώθει ότι μπορεί να μοιραστεί κι ότι είστε εκεί για εκείνο