Η τριχόπτωση είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Επηρεάζει περίπου το 75% των ανδρών και ένα 60% των γυναικών σε κάποια φάση της ζωής τους. Ο μέσος άνθρωπος χάνει 50-100 τρίχες κάθε μέρα, εκ των οποίων οι περισσότερες ξαναβγαίνουν. Συστατικά των τροφών, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, διάφορα αμινοξέα, βιταμίνες συμπλέγματος Β μπορούν να βοηθήσουν στο να έχετε υγιή μαλλιά και να προλάβετε αλλά και να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση. Και για να γίνουμε πιο πρακτικοί, πάμε να δούμε ποιες τροφές μπορούν να γίνουν οι φύλακες άγγελοι των μαλλιών σας.
Μοσχαρίσιο συκώτι
Το συκώτι αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές (αν όχι την καλύτερη) σιδήρου στη φύση. Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά που χρειάζονται για τα μαλλιά μας και η έλλειψή του αποτελεί ίσως την πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης. Παράλληλα, το συκώτι περιέχει υψηλά ποσά βιταμίνης Α, η οποία επίσης σχετίζεται με την καλή υγεία και προστασία του τριχωτού της κεφαλής.
Αβγό
Το ασπράδι του αβγού αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που είναι απαραίτητη για τα μαλλιά μας. Περιέχει το αμινοξύ κυστίνη, το οποίο εμπλέκεται ενεργά στον σχηματισμό και στη διατήρηση της τρίχας. Παράλληλα, ο κρόκος του αβγού είναι μια πηγή βιοτίνης, μιας βιταμίνης που επίσης φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη υγεία των μαλλιών.
Σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Tα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε φυλλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και των τριχών. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο που καταναλώνουμε τα λαχανικά, γιατί το φυλλικό οξύ είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και κατά το μαγείρεμα καταστρέφεται ένα μέρος του. Γι’ αυτό, καλό είναι να καταναλώνουμε τα λαχανικά ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα.
Θαλασσινά
Γαρίδες, καλαμάρι, χταπόδι, μύδια, στρείδια κ.ά. αποτελούν επίσης πολύ καλές πηγές σιδήρου, που όπως ήδη αναφέρθηκε συμβάλλει τα μέγιστα στη θωράκιση και βέλτιστη υγεία της τρίχας. Παράλληλα όμως τα θαλασσινά εμπεριέχουν και ψευδάργυρο, ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, που εμπλέκεται στη σύνθεση της κερατίνης και επομένως είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Επίσης περιέχουν ταυρίνη, ένα αμινοξύ, για το οποίο μελέτες δείχνουν ότι εμποδίζει την παραμόρφωση του βολβού της τρίχας, συνεισφέροντας στην καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Τέλος, τα θαλασσινά αποτελούν από τις καλύτερες πηγές ω3 λιπαρών στη φύση, τα οποία ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και δρουν ευεργετικά.
Ηλιόσποροι
Αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε, όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί. H βιταμίνη E έχει ονομαστεί «βιταμίνη της νεότητας», λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Εμποδίζει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών και επομένως καθυστερεί τη «γήρανση» των μαλλιών.
Κίτρινες πιπεριές
Oι κίτρινες πιπεριές περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία χρησιμεύει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Παράλληλα, έχει αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνοντας έτσι τη γήρανση των μαλλιών. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι επίσης το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το μοβ λάχανο, τα λαχανάκια Bρυξελλών, η πατάτα, οι λιαστές ντομάτες, οι φράουλες, τα ακτινίδια και όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ).
Γιαούρτι
Το γιαούρτι όπως και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι) είναι πλούσια σε βιταμίνη A, η οποία είναι απαραίτητη για τον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Από τη συγκεκριμένη βιταμίνη εξαρτάται η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας, ενώ η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα κάνει εύθραυστα.
Σταφύλι
Το σταφύλι και ιδιαιτέρως το κόκκινο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή σημαντικών αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες. Οι κατεχίνες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, και φαίνεται πως ενισχύουν τη μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής, διευθυντή του διατροφικού portal και της επιστημονικής ομάδας «Νέα Διατροφής».