Οι μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες που περπατούν συστηματικά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure.
Ο μέσος όρος ηλικίας του δείγματος ήταν 63 ετών. Οι συμμετέχουσες είχαν δώσει πληροφορίες για το είδος, τη διάρκεια και την ένταση της σωματικής δραστηριότητας και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για τα επόμενα 14 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, περίπου 2.500 εκδήλωσαν καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι επιστήμονες εστίασαν και σε μια υποομάδα γυναικών που είχαν μειωμένο κλάσμα εξώθησης και διατηρούμενο κλάσμα εξώθησης, δύο μορφές καρδιακής ανεπάρκειας.
Το μειωμένο κλάσμα εξώθησης είναι επικίνδυνο και συμβαίνει όταν ο καρδιακός μυς είναι αδύνατον να κάνει συσπάσεις με επαρκή δύναμη. Το διατηρούμενο κλάσμα εξώθησης είναι λιγότερο σοβαρό και εκδηλώνεται όταν η καρδιά χάνει σταδιακά την ευελιξία της.
Από την ανάλυση των στοιχείων οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όταν πρόκειται για την προστασία της καρδιάς συνολικά η σωματική δραστηριότητα λειτουργεί θετικά.
Για κάθε 30-45 λεπτά που η γυναίκα εμπλεκόταν σε κάποια μορφή άσκησης, περπάτημα ή γυμναστική, μειωνόταν συνολικά ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας κατά 9%, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν αθλούνταν ποτέ. Το ίδιο προστατευτικό όφελος είχε η σωματική δραστηριότητα για μειωμένο και διατηρούμενο κλάσμα εξώθησης.
Οι γυναίκες που τηρούσαν τις εβδομαδιαίες συστάσεις για μέτρια έως έντονη άσκηση με ζωηρό περπάτημα, είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει σε εβδομαδιαία βάση όλοι να περπατάμε με ζωηρό ρυθμό έως και 150 λεπτά.