Είναι γνωστό ότι το κόψιμο του τσιγάρου συνήθως συνοδεύεται από μερικά έξτρα κιλά. Ωστόσο, μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι όσοι δεν προσέχουν τη διατροφή τους κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη, τύπου ΙΙ.
Μια επιστημονική ομάδα από το Harvard υποστηρίζει ότι τα πορίσματα της έρευνάς τους είναι τα πρώτα που καταδεικνύουν άμεση σχέση μεταξύ του κόψιμου του τσιγάρου και του διαβήτη και προτείνουν καλή διατροφή και άσκηση σε όσους σκοπεύουν να το κόψουν.
Η έρευνα μελέτησε πάνω από 171.000 ανθρώπους που είχαν σταματήσει το κάπνισμα, το βάρος που πήραν αλλά και τις περιπτώσεις που εμφάνισαν διαβήτη.
Αποδείχθηκε ότι εκείνοι που είχαν σταματήσει το κάπνισμα διέτρεχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνους που το συνέχιζαν, με τις πιθανότητες να αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση βάρους.
«Οσοι κόβουν το τσιγάρο συνήθως παχαίνουν εξαιτίας της όρεξης που μεγαλώνει και της γεύσης που βελτιώνεται. Ετσι καταναλώνουν περισσότερο φαγητό ενώ ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται», εξηγεί ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης, δρ Qi Sun. «Επίσης γνωρίζουμε ότι η αύξηση βάρους είναι μία από τις αιτίες για την εμφάνιση διαβήτη. Ωστόσο, εκείνο που διαπιστώσαμε για πρώτη φορά είναι ότι ο κίνδυνος για διαβήτη είναι αναλογικός με την αύξηση βάρους και κορυφώνεται 5 με 7 χρόνια μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Επιπλέον για όσους σταμάτησαν να καπνίζουν εδώ και 30 χρόνια ή παραπάνω, ο κίνδυνος για διαβήτη πέφτει στο επίπεδο εκείνων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ».
Τέλος, ο δρ. Sun ελπίζει ότι όσοι σκέφτονται να κόψουν το κάπνισμα να μην αποθαρρυνθούν από αυτό το πόρισμα, γιατί η κατάργηση αυτής της βλαβερής συνήθειας θα έχει μακροχρόνια οφέλη στην υγεία, και αν προσέξουν λίγο τη διατροφή τους ώστε να μην παχύνουν, οι πιθανότητες για διαβήτη θα εκμηδενιστούν.