Είναι γνωστό ότι η άσκηση προκαλεί ευεξία και δυναμώνει το σώμα αλλά
και το ανοσοποιητικό, μειώνοντας τις πιθανότητες π.χ. για καρδιοπάθειες,
εγκεφαλικό ή διαβήτη. Παρ’ όλα αυτά, η σχέση της με την πνευματική
υγεία είναι ακόμα ασαφής.
Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι βελτιώνει
την πνευματική υγεία αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι μπορεί να
λειτουργήσει και αντίστροφα σε περίπτωση υπερβολής.
Σύμφωνα με μια αμερικάνικη μελέτη, όσοι γυμνάζονται αρκετές φορές την εβδομάδα, και μάλιστα ομαδικά, έχουν καλύτερη ψυχική διάθεση σε σχέση με εκείνους που δε γυμνάζονται καθόλου. Oμως η ίδια έρευνα έδειξε και κάτι ακόμα: ότι η συχνότητα της γυμναστικής δεν είναι ανάλογη με τα ψυχολογικά οφέλη αφού όσοι ασκούνταν καθημερινά ανέφεραν ότι αισθάνονταν ψυχολογική κόπωση.
Η σωματική άσκηση για 45 λεπτά 3-5 φορές την εβδομάδα είχε τα μεγαλύτερα οφέλη, σύμφωνα με το πόρισμα της συγκεκριμένης μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική εφημερίδα The Lancet Psychiatry.
Η έρευνα περιέλαβε 1,2 εκατομμύρια ενήλικες από 50 Πολιτείες των Η.Π.Α. στους οποίους ζητήθηκε να υπολογίσουν πόσο συχνά τις τελευταίες 30 μέρες ένιωθαν στρες, κατάθλιψη ή εν γένει όχι καλή διάθεση. Ταυτόχρονα έπρεπε να απαντήσουν στο ερώτημα πόσο συχνά ασκήθηκαν το συγκεκριμένο διάστημα.
Στη μελέτη περιλήφθηκε κάθε είδους σωματικής άσκησης, όπως η φροντίδα ενός παιδιού και τις δουλειές του σπιτιού, η κηπουρική, το ποδήλατο, το γυμναστήριο, το τρέξιμο κ.ά. Τα επιπλέον κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη ήταν η ηλικία, η φυλή, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα, η μόρφωση, το επαγγελματικό στάτους, η μάζα σώματος και το ιστορικό ψυχικής υγείας.
Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες που ασκούνταν υπερβολικά διαπίστωσαν ότι ένιωθαν καλύτερα σε σχέση με όσους δε γυμνάζονταν καθόλου. Παρ’ όλα αυτά βίωσαν περισσότερες μέρες χειρότερης διάθεσης σε σχέση με εκείνους που γυμνάζονταν με μέτρο.