Πρόκειται για τους αόρατους αλλεργιογόνους κατοίκους του σπιτιού μας. Τα ακάρεα, αν και είναι αόρατα με γυμνό μάτι, είναι πολύ συχνά υπεύθυνα για τη βουλωμένη μας μύτη, το συνάχι, αλλά και για σοβαρότερες καταστάσεις, όπως η ωτίτιδα, η βρογχίτιδα, το άσθμα και δερματικές παθήσεις όπως η κνίδωση και η δερματίτιδα. Τα ακάρεα είναι ζωύφια που βρίσκονται στη σκόνη του σπιτιού. Τα βρίσκει κανείς στα χαλιά, στις ταπετσαρίες, στις κουρτίνες, αλλά κυρίως στα κρεβάτια και στα κλινοσκεπάσματα (γενικά σε φυσικής και ιδιαίτερα ζωικής προέλευσης υλικά), μιας και εκεί θα βρουν νεκρά κύτταρα από το δέρμα μας, που τους είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν.
Ακάρεα: Πότε είναι η εποχή τους
Αν και κατοικούν στα σπίτια μας ολόκληρο τον χρόνο, οι ευνοϊκότερες εποχές για την ανάπτυξή τους είναι κυρίως η άνοιξη λόγω πολλαπλασιασμού τους, καθώς και το τέλος του καλοκαιριού με τις αρχές του φθινοπώρου. Γι’ αυτό και αυτές τις εποχές επιδεινώνονται τα αλλεργικά συμπτώματα.
Ποιους χώρους προτιμούν
Η κρεβατοκάμαρα είναι το αγαπημένο τους δωμάτιο. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το εργαστήριο για τα ακάρεα του Πανεπιστημίου του Οχάιο δείχνει ότι το στρώμα και τα μαξιλάρια στα οποία κοιμόμαστε, καθώς και το πάπλωμα, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για να ζουν τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, που έχουν μήκος περίπου 1/4 του χιλιοστού και τρέφονται από τα κύτταρα του δέρματος. Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνονται με τη βοήθεια του μικροσκοπίου εκατομμύρια τέτοια ακάρεα που ζουν στα στρωσίδια του κρεβατιού μας. Όλα τα υγρά μέρη, όπως τα παπλώματα, τα στρώματα, τα μαξιλάρια, επειδή «κρατούν» κύτταρα ανθρώπινου δέρματος, ευνοούν την ανάπτυξη ακάρεων. (Κάθε νύχτα αποβάλλουμε 2-3 γρ. δέρματος και περίπου 1 φλιτζάνι ιδρώτα.) Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι καθώς λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι, κλείνουμε τα παράθυρα και η έλλειψη αέρα σε συνδυασμό με το στρωμένο κρεβάτι αυξάνουν τον πληθυσμό των ακάρεων.
Τα προβλήματα που δημιουργούν
Δεν είναι να απορούμε, λοιπόν, γιατί ένα παιδάκι μπορεί να αντιμετωπίσει αναπνευστικά προβλήματα όταν κοιμάται μπρούμυτα με το πρόσωπο βυθισμένο στο μαξιλάρι. Τα ακάρεα είναι ακίνδυνα, αλλά τα περιττώματά τους είναι εκείνα που δημιουργούν το πρόβλημα. Όταν είμαστε αλλεργικοί, το να ερχόμαστε σε επαφή με τα περιττώματά τους μας προκαλεί συμπτώματα όπως συνάχι, μάτια που δακρύζουν, φτέρνισμα, βήχα, αλλά και κρίσεις άσθματος.
Πώς θα τα αντιμετωπίσουμε
* Καλύπτουμε το στρώμα, το μαξιλάρι και το πάπλωμά μας με καλύμματα ειδικής υφής που δεν τα διαπερνούν τα ακάρεα και τα πλένουμε όσο πιο συχνά μπορούμε. Επίσης, στο δίλημμα κουβέρτα ή πάπλωμα επιλέγουμε πάπλωμα με κάλυμμα.* Διαλέγουμε μαξιλάρια με συνθετική γέμιση, παπλώματα και βαμβακερές κουβέρτες που να μπορούν να πλένονται σε θερμοκρασία άνω των 60° C (αρκετή για να σκοτώσει τα ακάρεα).* Δεν ανεβάζουμε πολύ τη θερμοκρασία, γιατί τα ακάρεα αγαπούν ιδιαίτερα τη ζέστη. Η κρεβατοκάμαρα δεν πρέπει να έχει περισσότερους από 20° C. * Δεν αφήνουμε τα ζώα που πιθανώς έχουμε στο σπίτι μας να μπαίνουν στην κρεβατοκάμαρα, γιατί φέρουν αλλεργιογόνα στο τρίχωμά τους.* Στις κρεβατοκάμαρες προτιμάμε ντουλάπια και συρτάρια που κλείνουν καλά και αποφεύγουμε τα ράφια με τα βιβλία, τα οποία μαζεύουν σκόνη και αποτελούν εστίες αλλεργιογόνων.* Χρησιμοποιούμε υγρό πανί στο ξεσκόνισμα, γιατί βοηθά να μη σηκώνεται σκόνη.* Καθαρίζουμε το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, προτιμούμε μια σκούπα με ατμό.* Όταν επισκεπτόμαστε το εξοχικό μας σπίτι μετά από καιρό, ανοίγουμε τα παράθυρα και τις πόρτες, έτσι ώστε να αεριστεί καλά και το καθαρίζουμε επιμελώς, γιατί στα κλειστά σπίτια τα ακάρεα οικιακής σκόνης κάνουν… πάρτι. Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε τα κλινοσκεπάσματα έτσι όπως είναι αποθηκευμένα από καιρό, αλλά τα πλένουμε καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.* Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αποτελεσματικότερο ακαρεοκτόνο είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Γι’ αυτό, βγάζουμε τακτικά στον ήλιο μαξιλάρια, κουβέρτες κ.λπ., όπως έκαναν παλαιότερα οι γιαγιάδες μας.Tip:Όταν αγοράζετε μαλακά παιχνίδια για τα παιδιά, σιγουρευτείτε ότι πλένονται στο πλυντήριο. Από καιρό σε καιρό μπορείτε να τα βάζετε στην κατάψυξη, όπου θα τα αφήνετε όλη τη νύχτα, καθώς η «ψυχρολουσία» αποδεκατίζει τους μικρούς αυτούς παρείσακτους επισκέπτες. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΩΤΑ ΔΗΜΑΚΑ, αλλεργιολόγο, διευθύντρια Ε.Σ.Υ. στο Αλλεργιολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ».