Το μέσο παιδί περνάει σχεδόν 7 ώρες την εβδομάδα εκτός σπιτιού, και τις διπλάσιες ώρες μέσα, παίζοντας video games, αποκαλύπτει μια νέα βρετανική έρευνα.
Σύμφωνα με αυτήν, το 40% των γονιών χρειάζεται να πιέσει τα παιδιά τους για να βγουν από το σπίτι και να παίξουν έξω. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η δημοφιλία των video games είναι η κύρια αιτία και προειδοποιούν ότι το παιχνίδι εκτός σπιτιού είναι θεμελιώδες για την ανάπτυξη και τη μακροχρόνια υγεία των παιδιών.
Ερευνητές ρώτησαν 2.000 Βρετανούς, παιδιά και γονείς, για τα χόμπι των παιδιών ηλικίας 6-16 ετών και ανακάλυψαν ότι 2 στους 5 Βρετανούς δεν έχουν πάει ποτέ κατασκήνωση, ενώ οι μισοί δεν έχουν σκαρφαλώσει σε δέντρο. Ο μέσος έφηβος Βρετανός προτιμά να μένει σπίτι, και να βλέπει τηλεόραση, να ακούει μουσική, να σερφάρει στο Διαδίκτυο και να παίζει video παιχνίδια. Ένα στα δέκα παιδιά απάντησε ότι προτιμά να διαβάζει για το σχολείο παρά να βγει εκτός σπιτιού και να παίξει με τους φίλους του.
Για να διατηρούν την υγεία τους σε καλά επίπεδα, τα παιδιά ηλικίας 5-15 πρέπει να περνούν τουλάχιστον μία ώρα τη μέρα εκτός σπιτιού παίζοντας ή κάνοντας κάποια σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με παλιότερη έρευνα, μόνο το 22% εφαρμόζει κάτι τέτοιο στην καθημερινότητά του. Τα περισσότερα παιδιά περνούν τον χρόνο τους είτε σε video παιχνίδια, είτε πάνω από κάποιο τάμπλετ ή smartphone, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα παθήσεις όπως διαβήτη ΙΙ, καρδιοπάθειες ή παχυσαρκία.
Την περασμένη χρονιά, μια αμερικάνικη έρευνα αποκάλυψε ότι όσα παιδιά ασχολούνταν με κάποια φυσική δραστηριότητα και κοιμόντουσαν επαρκώς, είχαν 89% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Επιπλέον, ο εκούσιος εγκλεισμός στο σπίτι μπορεί να έχει και αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των παιδιών, αναφέρουν οι ειδικοί.