Άλλη μια έρευνα που δείχνει πως η επαφή με τη φύση μας ωφελεί ποικιλοτρόπως. Οσο πιο συχνή είναι η πρόσβασή μας σε χώρους πρασίνου τόσο πιο μεγάλα είναι τα οφέλη της υγείας μας.
Πιο συγκεκριμένα, το να ζούμε κοντά στη φύση ή να την επισκεπτόμαστε συχνά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 2, καρδιαγγειακών προβλημάτων, πρόωρου τοκετού ακόμη και πρόωρου θανάτου. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής Norwich στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας αναλύοντας στοιχεία από περισσότερες από 140 μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος πάνω από 290 εκατομμύρια άτομα σε 20 χώρες συγκρίνοντας την υγεία αυτών με μεγαλύτερη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και εκείνους με τη μικρότερη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος περνούσε χρόνο ή ζούσε κοντά σε χώρους με φυσική βλάστηση ή ακόμα και σε αστικές περιοχές που όμως ήταν κοντά σε πάρκα και άλση είχε σημαντικά οφέλη υγείας. Παρατήρησαν λοιπόν ότι το στρες ήταν μικρότερο, καθώς μειωνόταν σημαντικά η κορτιζόλη στο σάλιο, που αποτελεί δείκτη μέτρησης του στρες. Επιπλέον μειωμένη ήταν και η διαστολική πίεση, καθώς και ο καρδιακός ρυθμός. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα και κοινωνικές επαφές είναι περισσότερες για τα άτομα που ζουν κοντά στη φύση. Επιπλέον, η έκθεσή τους στη βακτηριακή βιοποικιλότητα των φυσικών χώρων μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει τη φλεγμονές στον οργανισμό μας.