Το καλοκαίρι είναι εδώ και μας δίνει την ευκαιρία να ανανεωθούμε και να αποκτήσουμε μια καλή σχέση με το φαγητό. Επενδύουμε λοιπόν στη γεύση, στο υγιεινό και στο ελαφρύ. 8 ιδέες για ολοκληρωμένα ελαφριά μεσημεριανά και βραδινά πιάτα.
Προτάσεις για μεσημεριανό
Μακαρόνια με κιμά σόγιαςΤα μακαρόνια είναι comfort food. Μπορούμε να τα απολαμβάνουμε καθημερινά, αν ξέρουμε να τα μαγειρεύουμε υγιεινά.Υλικά (για 4 άτομα)1 πακέτο Σπαγγέτι Fytro Silueta
1 φλιτζάνι Σόγια Κιμά Fytro
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
1/2 σκελίδα σκόρδο
1 σφηνάκι λευκό κρασί
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλας
1 φύλλο δάφνης
3 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα Υποκατάστατο Άλατος Fytro
Φρεσκοτριμμένο πιπέριΤριμμένο τυρίΕκτέλεση1. Ετοιμάζετε τη Σόγια Κιμά Fytro σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.Βάζετε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρετε στο ελαιόλαδο μαζί με το Κιμά Σόγιας Fytro μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά από την κατσαρόλα.
2. Προσθέτετε το σκόρδο πολτοποιημένο και το Υποκατάστατο Άλατος Fytro. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
3. Στη συνέχεια, ρίχνετε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, τη ζάχαρη, τον πελτέ, τη δάφνη και την κανέλα. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό και αφήνετε τον κιμά να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30- 45 λεπτά.
4. Όταν είναι έτοιμος κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρείτε το ξύλο κανέλας και τη δάφνη. 5. Σε μία άλλη κατσαρόλα βράζετε το Σπαγγέτι Fytro Silueta, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
6. Μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνετε και τα ανακατεύετε με τον κιμά. Τα σερβίρετε ζεστά με λίγο τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
200 γρ. Ρύζι με Φλοιό Fytro
3-4 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό λαχανικών
600 γρ. θαλασσινά χωρίς κέλυφος (μύδια, γαρίδες, καλαμαράκια )
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 σφηνάκι λευκό κρασί
Πιπέρι
Ξύσμα από 1 λεμόνι και λίγο χυμόΕκτέλεση
1. Βάζετε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τις γαρίδες. Τις αφήνετε για 1 λεπτό από την κάθε μεριά, για να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Στη συνέχεια, τις αφήνετε στην άκρη.
2. Βάζετε ξανά το τηγάνι στη φωτιά μαζί με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα καλαμαράκια σε ροδέλες. Τα αφήνετε για ένα λεπτό από την κάθε μεριά, για να πάρουν χρυσαφί χρώμα, τα αφαιρείτε και τα αφήνετε στην άκρη μαζί με τις γαρίδες.
3. Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το Ρύζι με Φλοιό Fytro για λίγα λεπτά. Προσθέτετε και το σκόρδο. Σβήνετε με το λευκό κρασί, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών. Χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να κρατάει. Εάν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.
4. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ρίχνετε τις γαρίδες, τα μύδια και τα καλαμαράκια, ανακατεύετε και αφήνετε να βράσουν, μέχρι να χυλώσει το μείγμα. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε το ριζότο 3-4 λεπτά να ξεκουραστεί.
5. Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο με ξύσμα και χυμό λεμονιού.
Ταμπουλέ με κινόα
Υλικά (για 2 άτομα)
1 φλιτζάνι Λευκό Κινόα Fytro
2 φλιτζάνια ντομάτες ψιλοκομμένες
¾ του φλιτζανιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμό λεμόνι
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζετε το Λευκό Κινόα Fytro σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
2. Ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά.
3. Την αφήνετε μισή ώρα πριν την καταναλώσετε να απορροφήσει τα αρώματα των υλικών.
Εύκολο σουφλέ ζυμαρικών
Υλικά (για 4 άτομα)
1 πακέτο Σπαγγέτι Fytro Silueta
900 γρ. τριμμένα τυριά με λίγα λιπαρά
1 ½ ποτήρι Ρόφημα Αμυγδάλου Fytro
2 κουταλιές αλεύρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδοΕκτέλεση
1. Βράζετε σε αλατισμένο νερό το Σπαγγέτι Fytro Silueta φροντίζοντας να είναι αρκετά αλ ντέντε.
2. Σουρώνετε τα μακαρόνια και τα ρίχνετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτετε τα τυριά, και τα περιχύνετε με το Ρόφημα Αμυγδάλου Fytro στο οποίο έχετε διαλύσει το αλεύρι. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
3. Ψήνετε το σουφλέ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μισή ώρα.
Πλιγούρι σαλάτα με σταφίδες
Υλικά (για 2-3 άτομα)
150 γρ. Πλιγούρι Fytro
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
1/2 φλιτζάνι ρόδι καθαρισμένο
1/2 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης
Χυμό ενός πορτοκαλιού
6 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζετε το Πλιγούρι Fytro σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Το αφρατεύετε ανακατεύοντάς το με πιρούνι.
2. Βάζετε σε ένα μπολ το μαϊντανό, το δυόσμο, τον άνηθο, τις σταφίδες, το ρόδι, τα φιστίκια, το χυμό, το λάδι και το πλιγούρι. Αλατίζετε και ανακατεύετε καλά. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και χυμό λεμόνι. Σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προτάσεις για βραδινό
Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό πιάτο ιδιαίτερα νόστιμο. Υλικά (για 4-8 άτομα)2/3 φλιτζανιού Πλιγούρι Fytro
8 μέτριες ντομάτες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
Υποκατάστατο Άλατος FytroΠιπέριΕκτέλεση
1. Προετοιμάζετε το Πλιγούρι Fytro σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
2. Όσο το πλιγούρι φουσκώνει, κόβετε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις αδειάζετε, κρατώντας την ψίχα ντομάτας που αφαιρείτε σε μία άκρη.
3. Σε ένα τηγάνι βάζετε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.4. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το πλιγούρι με το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε
5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Γεμίζετε τις ντομάτες με το μείγμα, τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους και τις βάζετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
6. Περιχύνετε τις γεμιστές ντομάτες με την ψίχα ντομάτας (την οποία πριν έχετε τρίψει), και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ψήνετε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.
Κινόα σαλάτα
Μια δροσερή σαλάτα εξαιρετικά θρεπτική και με μεγάλο όφελος για την υγεία. Υλικά για 4 άτομα2 φλιτζάνια Λευκό Κινόα Fytro
4 ψητές πιπεριές Φλωρίνης
Ψητές φέτες μελιτζάνας (1 μελιτζάνα)
Ψητές φέτες κολοκυθάκια (2 μέτρια κολοκυθάκια)
Για το ντρέσινγκ
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 λάιμ (το χυμό του)
1 κουταλάκι μέλι
2 κουταλιές μέντα
Αλάτι
ΠιπέριΕκτέλεση
1. Ετοιμάζετε το Λευκό Κινόα Fytro σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
2. Προσθέτετε τα ψητά λαχανικά και ανακατεύετε.
3. Χτυπάτε τα υλικά του ντρέσινγκ σε ένα σέικερ και περιχύνετε τη σαλάταΛυθρίνια μαρινάτα με ρύζι
Ένα γευστικότατο, ελαφρύ και πλήρες γεύμα για το βράδυ που μπορούμε να απολαύσουμε και με παρέα στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Υλικά (Για 4 άτομα)1 1/2 φλιτζάνι Ρύζι με Φλοιό Fytro
4 λυθρίνια
4 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά αλεύρι
½ φλιτζάνι λευκό κρασί (ξηρό)
½ φλιτζάνι ξίδι
ΔεντρολίβανοΥποκατάστατο Άλατος Fytro
Πιπέρι Eκτέλεση
1. Kαθαρίζετε τα ψάρια και τα φιλετάρετε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτετε 2 κουταλιές λάδι και περνάτε τα φιλέτα, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
2. Σε ένα άλλο τηγάνι προσθέτετε 2 κουταλιές λάδι, 1 κουταλιά αλεύρι και ανακατεύετε. Mόλις ζεσταθούν, προσθέτετε το κρασί, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι, λίγο δεντρολίβανο,1 φλιτζάνι νερό και ανακατεύετε.
3. Aφήνετε τη σάλτσα να δέσει και ρίχνετε μέσα τα φιλέτα. Tα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 5 λεπτά.
4. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το Ρύζι με Φλοιό Fytro σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
5. Σερβίρετε το ρύζι ζεστό με τα φιλέτα.