Οι τρεις τελευταίοι τόμοι της πιο επιτυχημένης εκδοτικής σειράς, της «Ιστορίας της Φιλοσοφίας» του μεγάλου ιταλού διανοητή, Ουμπέρτο Εκο.
Το κορυφαίο εκδοτικό γεγονός της χρονιάς, ένα έργο σύγχρονο και κατανοητό για όλους, κόσμημα για τη βιβλιοθήκη, σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.
Την Κυριακή 17 Ιουνίου, ο δέκατος τέταρτος τόμος, με πρωτότυπα κείμενα του 18ου αιώνα των Μοντεσκιέ, Βολταίρος, Ντιντερό, Ζαν-Ζακ Ρουσώ, Ντιντερό, Ανταμ Σμιθ, Καντ μαζί με επεξηγηματικά σχόλια.
Τα ερωτήματα από τα οποία πηγάζει ο φιλοσοφικός στοχασμός είναι απλά και αφορούν τους πάντες. «Ο καθένας από μας θέτει στη διάρκεια του βίου του φιλοσοφικά ερωτήματα, του τύπου, “ποιος είμαι;”, “υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο;”» έλεγε τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Ουμπέρτο Εκο στην εφημερίδα «La Reppublica». Η συζήτησή αφορούσε μία από τις τελευταίες μεγάλες εργασίες του ιταλού συγγραφέα και διανοουμένου: την επιστημονική επιμέλεια (από κοινού με τον Ρικάρντο Φεντρίγκα) της «Ιστορίας της Φιλοσοφίας», ενός πολύτομου και πολύτιμου έργου που κυκλοφόρησε με την ιταλική εφημερίδα και κυριολεκτικά συνάρπασε τους γείτονες.
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι, όχι μόνο στη φιλοσοφική σκέψη, αλλά και στην ιστορία των ιδεών, των τεχνών και των επιστημών. Η «Ιστορία της Φιλοσοφίας» είναι ένα ασυνήθιστο και σύνθετο εγχείρημα. Και είναι έτσι σχεδιασμένο και γραμμένο, με ένα ύφος σύγχρονο και καθαρό, ώστε να απευθύνεται σε όλους.
«Στην πραγματικότητα, ανέκαθεν ονειρευόμουν να γράψω μια ιστορία της φιλοσοφίας, αλλά ήξερα ότι θα έπρεπε να είναι κάτι ευρύτερο, να εξετάζει το ιστορικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Δεν σταματήσαμε στη φιλοσοφία, αλλά προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε την κοινωνία στο σύνολό της, εξηγούσε τότε ο Ουμπέρτο Εκο. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα και τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, διασχίζει τη μεσαιωνική και μοντέρνα Ιστορία και καταλήγει στον 20ό αιώνα.
Μαζί,
ο Γευσιγνώστης
Στο τεύχος, που κυκλοφορεί την Κυριακή 17 Ιουνίου με το «ΒΗΜΑ»
- Κεφτέδες του καλοκαιριού:
Οι καλύτεροι ντοματοκεφτέδες και 15 ακόμη υπέροχες συνταγές! Ο εμβληματικός ντοματοκεφτές της Σαντορίνης, πρωτότυποι αγγουροκεφτέδες-αποκάλυψη, χορταστικοί κεφτέδες του πασά και πολλοί ακόμη, με υλικά και αρωματικά της εποχής
Επίσης,
- Τα μυστικά της τέλειας μοσχαρίσιας μπριζόλας: καλοψημένη στο μπάρμπεκιου και ζουμερή σε 12 βήματα.
- Σαλάτες με φρούτα. Ροδάκινα και κεράσια τρυπώνουν στις σαλάτες, ανακατεύονται με σπανάκι, βλίτα, αλμυρά ή λευκά τυριά και ξηρούς καρπούς και δημιουργούν πρωτότυπα πιάτα.
- Vegan σουβλάκια. Αλλάζουμε τα πάντα στο αγαπημένο μας street food – εκτός από τη γεύση.
- Τα πιο ωραία μωσαϊκά. Αποφασίσαμε να τα «πειράξουμε» λίγο παίζοντας με άλλα υλικά με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη γεύση και στην εμφάνιση.
- Στην Κρήτη φάγαμε σαν Μινωίτες: Μία αμερικανίδα αρχαιολόγος, η Τζέρολιν Μόρισον, ένας οργανισμός πολιτισμού, το Branding Heritage και η Βρετανική Σχολή αναβίωσαν ένα μινωικό γεύμα και ήμασταν εκεί.
- Γιάννης Τόμπας: Συναντήσαμε στην καρδιά του Μανχάταν τον νεαρό Ελληνα που μαγειρεύει για την Αριάννα Χάφινγκτον, τριγυρίζει στην κουζίνα της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και «τάισε» μελιμακάρονα την Οπρα.
Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το φαγητό!
Ο Γευσιγνώστης ξέρει, γιατί το ‛χει ψάξει!