Αγαπάμε τα γλυκά και ας ξέρουμε ότι η ζάχαρη δεν μας κάνει καλό. Η γλύκα είναι εθιστική. Πώς μπορούμε να αποτοξινωθούμε από τη ζάχαρη χωρίς να μας λείψει η γλυκιά γεύση που λατρεύουμε;
30.05.2018 | 15:23
SHARE
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος με μια έμφυτη επιθυμία για γλυκές τροφές. Μάλιστα, το χαρακτηριστικό μας αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού στόχο έχει να μας προστατεύει από δηλητηριώδη φυτά με πικρή γεύση. Από την άλλη, όλοι ξέρουμε ότι η ζάχαρη επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας με πολλούς τρόπους.«Πληγώνει» την καρδιά μας. Η ζάχαρη επηρεάζει αρνητικά το λιπαιδικό μας προφίλ, ειδικά αν έχουμε προδιάθεση να εμφανίσουμε καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι μεγάλες ποσότητες σακχάρων είναι δυνατόν να ανεβάσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, να προκαλέσουν ινσουλινοαντίσταση και να αυξήσουν έτσι τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Σαμποτάρει το χαμόγελό μας, αφού η ζάχαρη στα γλυκά, τον καφέ, το τσάι και γενικότερα στα ζεστά και κρύα ροφήματα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.Απειλεί τη γραμμή μας και μας φορτώνει με κενές θερμίδες. Ο πιο σίγουρος άλλωστε τρόπος για να πέσουμε ένα με δύο νούμερα στα ρούχα μας είναι να περιορίσουμε δραστικά την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά.Εξασθενεί τη μνήμη μας. Μια πλούσια σε απλά σάκχαρα διατροφή είναι επιβαρυντική και για τη μνήμη μας. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Charité στο Βερολίνο, τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης οδηγούν σε συρρίκνωση του ιππόκαμπου, ενός τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μακρόχρονη μνήμη.Μας γερνάει. Η υπερβολική πρόσληψη απλών σακχάρων, όπως η ζάχαρη, βλάπτει τις πρωτεΐνες του δέρματος, το κολλαγόνο και την ελαστίνη, οδηγώντας στην εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων.
Αποτοξίνωση τώρα!
5 πρακτικοί τρόποι να απεξαρτηθούμε από τη ζάχαρη
1.
Zoom στη στέβια. Δεν χρειάζεται να πίνουμε τον καφέ μας σκέτο αν δεν μας αρέσει, ούτε να στερούμαστε το γλυκό μας. Μπορούμε να επιλέξουμε μια εναλλακτική λύση, όπως είναι η στέβια. Τα φύλλα του συγκεκριμένου φυτού είναι εξαιρετικά πλούσια σε γλυκαντικές ουσίες, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πολύ πιο γλυκό από την κοινή ζάχαρη. Το μεγάλο του ατού, ωστόσο, είναι ότι δεν περιέχει θερμιδογόνα συστατικά, γι’ αυτό και δεν δίνει θερμίδες. Αν θέλουμε λοιπόν να απολαμβάνουμε την ίδια γλυκύτητα στα ροφήματά μας αλλά και στις γλυκές μας δημιουργίες χωρίς όμως να επιβαρυνόμαστε με τις θερμίδες της ζάχαρης τότε το Επιτραπέζιο ΓλυκαντικόSweet &Balance σε σκόνη με εκχύλισμα από το φυτό στέβια και σουκραλόζημας δίνει τη λύση: Γλυκιά γεύση στον καφέ ή το τσάι αλλά και στις λαχταριστές μας δημιουργίες!
2.
Αγαπάμε την κανέλα. Ρίχνουμε κανέλα στο γιαούρτι μας, στη φρουτοσαλάτα και στον καφέ μας και εκτός από την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα της παίρνουμε και γλύκα. Επιπλέον με την κανέλα θα έχουμε λιγότερη επιθυμία για κάτι γλυκό, λένε οι επιστήμονες. Η εξήγησή τους είναι απλή: Το συγκεκριμένο μπαχαρικό συμβάλλει στο να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία μας για γλυκές τροφές.
Λέμε ναι στις πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες συντελούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, οπότε καλό είναι να τις συνδυάζουμε με γλυκές τροφές, ώστε να αποφεύγουμε τις απότομες διακυμάνσεις. Αν τρώμε π.χ. ένα μήλο για σνακ, μπορούμε να καταναλώσουμε επιπλέον και μια χούφτα ξηρούς καρπούς.
4.
Προσέχουμε την κρυφή ζάχαρη. Ζάχαρη δεν είναι μόνο η κρυσταλλική μορφή της που προσθέτουμε στον καφέ ή τα γλυκά. Ζάχαρη υπάρχει σε έναν μεγάλο αριθμό έτοιμων συσκευασμένων προϊόντων. Γι’ αυτό πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να αποφεύγουμε αυτά που περιέχουν ζάχαρη. Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέγουμε προϊόντα με στέβια ή να διαλέγουμε ανεπεξέργαστα τρόφιμα, στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε εμείς γλυκαντική ύλη με φυσικό γλυκαντικό όπως είναι η στέβια, ελέγχοντας έτσι την ποσότητα της ζάχαρης που προσλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση. Το Επιτραπέζιο Γλυκαντικό Sweet &Balanceαπό εκχύλισμα του φυτού στέβια και σουκραλόζη σε δισκία ή σε σκόνη θα προσθέσει γλυκιά γεύση εκεί που τη θέλουμε με μια κίνηση
5.
Θέλουμε υψηλή διατροφική αξία. Από τις τροφές που περιέχουν απλά σάκχαρα, προτιμάμε αυτές με υψηλή διατροφική αξία, όπως τα φρέσκα φρούτα που έχουν και ωφέλιμες φυτικές ίνες.
Περιορίζουμε τη ζάχαρη, αλλά κρατάμε τη γλύκα
Δεν χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις και ενοχές κάθε φορά που καταναλώνουμε κάτι γλυκό. Το μυστικό είναι να είμαστε ενημερωμένοι ώστε να κάνουμε τις σωστές επιλογές.Φρουί Ζελέ ψυγείου Φράουλα και Κεράσι Sweet and Balance με στέβια:Ελαφρύ, δροσερό, νοσταλγικό γλυκό. Το «φρουτένιο» αυτό επιδόρπιο έχει χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ), χαμηλό Γλυκαιμικό Φορτίο (ΓΦ) και φυτικές ίνες. Δεν έχει καθόλου λιπαρά και μας δίνει μόνο 40 θερμίδες ανά μερίδα!
Κρέμα Καραμελέ Sweet & Balance:Η πιο διάσημη και αγαπημένη κρέμαέχει χαμηλά λιπαράκαι μόνο 61 θερμίδες η μερίδα, αρκεί να είναι Sweet & Balance. Έτσι μπορούν πλέον να τη γευτούν και αυτοί που προσέχουν τη διατροφή τους, την υγεία τους και αποφεύγουν τη ζάχαρη. Έχει επίσης χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ), χαμηλό Γλυκαιμικό Φορτίο (ΓΦ) και φυτικές ίνες.
Τούρτα με γεύση Cookies & Cream Sweet & Balance:Ένα κομμάτι τούρτα κάποτε ήταν απαγορευτικό για όσους πρόσεχαν τη διατροφή τους. Σήμερα όμως μπορούμε όλοι να τη γευτούμε στα γενέθλια, στην γιορτή, αλλά και σε κάθε άλλη περίσταση! Μέσα σε 15 λεπτά μπορούμε να έχουμε έτοιμη αφράτη γευστική τούρτα, με 151 θερμίδες ανά μερίδα.
Μιλφέιγ Sweet & Balance: Αντί για ζάχαρη περιέχει γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από εκχύλισμα του φυτού στέβια (γλυκοζίτες στεβιόλης) και κερδίζει όσους αγαπάμε την υπέροχη γεύση του αλλά προσέχουμε τη διατροφή και την υγεία μας αποφεύγοντας τη ζάχαρη. Μία μερίδα θα μας δώσει 109 θερμίδεςκαι 50% λιγότερα λιπαρά.>> Tip: Τι θα λέγατε για μια δροσερή απολαυστική και εύκολη συνταγή μιλφέιγ με λεμόνι και θυμάρι;
Μέσα σε 15 λεπτά έχουμε έτοιμο λαχταριστό σπιτικό παγωτό σε μια από τις αγαπημένες μας γεύσεις: Βανίλια ή Σοκολάτα με 30% λιγότερα λιπαρά και μόνο 66 θερμίδες ανά μερίδα. Η πιο δροσερή απόλαυση του καλοκαιριού, τώρα χωρίς τύψεις!