Τι περιέχει συνήθως μια μάσκα μαλλιών:
* Νερό
Περίπου το 30% της φόρμουλας είναι το νερό, το οποίο αφενός χρησιμεύει ως ενωτικό των υπόλοιπων συστατικών και αφετέρου λειτουργεί σαν όχημα, μεταφέροντας τις θρεπτικές ουσίες της σύνθεσης στην τρίχα.
* Συστατικά επανόρθωσης
Σφραγίζουν τα κενά του φλοιού της τρίχας, ενισχύουν την κεράτινη στιβάδα και θωρακίζουν τα μαλλιά απέναντι σε εξωτερικές επιθέσεις, όπως η οξείδωση, οι βαφές, ο στατικός ηλεκτρισμός. Τετοια συστατικά είναι τα κεραμίδια και τα αμινοξέα, όπως η αργινίνη, που βοηθούν στη δημιουργία της πρωτεΐνης κερατίνης.
* Μαλακτικούς παράγοντες
Η βασική αποστολή τους είναι να δημιουργούν ένα μικροφίλμ στην επιφάνεια της τρίχας προκειμένου τα μαλλιά να μην μπερδεύονται μεταξύ τους, να μη φριζάρουν και να παραμένουν απαλά και ενυδατωμένα. Μερικοί από τους πιο αποτελεσματικούς μαλακτικούς παράγοντες είναι η πανθενόλη (ή αλλιώς προβιταμίνη Β5), η βιταμίνη Ε, η τοκοφερόλη και η γλυκερίνη.
* Συντηρητικά
Εξαιτίας του νερού της σύνθεσης, ευνοείται η ανάπτυξη των βακτηριδίων ή άλλων μικροοργανισμών. Τα συντηρητικά αποτρέπουν αυτό το ενδεχόμενο.
* Αντιοξειδωτικά
Έλαια και εκχυλίσματα, όπως τα εγχύματα δεντρολίβανου, πράσινου τσαγιού και ηλίανθου, προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση.
* Αρώματα και χρωστικούς παράγοντες, όπως οι μικροπέρλες λάμψης
Kάνουν ευχάριστη τη χρήση της σύνθεσης και χαρίζουν ευωδιά και άμεση λάμψη στα μαλλιά.
Τι να προσέχουμε…
Τις σιλικόνες
Είναι συχνά παρούσες στις μάσκες μαλλιών και ιδίως σε εκείνες για τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά. Χαρίζουν στη σύνθεση ωραία υφή, προκειμένου να απλώνεται ομοιόμορφα. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα οι σιλικόνες συσσωρεύονται στις ρίζες και εμποδίζουν την οξυγόνωση του τριχωτού. Επίσης, βραχυπρόθεσμα, αν οι σιλικόνες είναι κακής ποιότητας, βαραίνουν τα μαλλιά και επιπλέον δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον γιατί δεν βιοδιασπώνται.
Τα αλλεργιογόνα συστατικά
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, 26 χημικές ουσίες θεωρούνται αλλεργιογόνες ή ύποπτες για πρόκληση αλλεργιών (site: http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/perfume-allergies/en/index.htm), γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεπερνούν το 0,01% στη σύνθεση. Συνεπώς, κοιτάμε πάντα την ετικέτα της συσκευασίας και αποφεύγουμε, μεταξύ άλλων, συστατικά όπως η κουμαρίνη (coumarin), η γερανιόλη (geraniol), η βενζυλική αλκοόλη (benzyl alcohol), η ευγενόλη (eugenol) κ.ά.
Η γνώμη της ειδικού
“Οι περισσότερες Ελληνίδες έχουμε ταλαιπωρημένα μαλλιά από το βούρτσισμα (brushing), το styling και τις χημικές επεξεργασίες. Γι’ αυτό οι ανάγκες των μαλλιών μας είναι η εντατική θρέψη, η επανόρθωση και η ενδυνάμωση. Έτσι πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε σαμπουάν και μάσκες με πλούσιους θρεπτικούς και προστατευτικούς παράγοντες, όπως φυτικά βούτυρα ή σιλικόνες. Για να αποκαταστήσουμε τη λάμψη των μαλλιών μας, κάνουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα εντατική θεραπεία με κάποια αμπούλα ή μάσκα με κερατίνη, γιατί «ντύνουν» την τρίχα με έναν προστατευτικό μανδύα και σφραγίζουν την υγρασία της.” Τάδε έφη η hair expert Στέλλα Σουλελέ