Chimichurri, αργεντίνικη σάλτσα

Υλικά

* 1 ματσάκι μαϊντανός
* 1 ματσάκι κόλιανδρος
* 1 αβοκάντο
* 2 κουταλιές κάπαρη
* 1 σκελίδα σκόρδο
* 1 λευκό μέτριο κρεμμύδι
* 15 γρ. τζίντζερ
* 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
* 1/4 του φλιτζανιού μηλόξιδο
* 1/4 του φλιτζανιού νερό
* 1 κουταλάκι χοντρό αλάτι
* ½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο κόκκινο πιπέρι
* ½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
* ½ κουταλάκι μπούκοβο

Εκτέλεση
1. Από τον κόλιανδρο και τον μαϊντανό παίρνετε μόνο τα φύλλα. Τα πλένετε και τα στραγγίζετε καλά.

2. Καθαρίζετε το αβοκάντο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ.

3. Βάζετε όλα τα υλικά της συνταγής στον κάδο του μπλέντερ και τα χτυπάτε ελαφρά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

4. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ακόμη ελαιόλαδο ή ξίδι.

5. Βάζετε τη σος σε ένα γυάλινο δοχείο που σκεπάζεται και την αφήνετε στο ψυγείο να απελευθερώσει όλα της τα αρώματα, τουλάχιστον για 3 ώρες προτού τη χρησιμοποιήσετε.

6. Ταιριάζει ιδανικά με ψητά κρέατα, αλλά και με ψητά λαχανικά.

Ranch
Υλικά

* 1 ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι (2% λιπαρά)
* ½ φλιτζάνι μαγιονέζα
* 1 φλιτζάνι ξινόγαλα
* 3 κουταλιές τυρί κρέμα
* 1 σκελίδα σκόρδο
* 3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
* 1 κουταλιά λευκό ξίδι
* 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
* 1 κουταλάκι χοντρό αλάτι
* ½ κουταλάκι λευκό πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά το γιαούρτι, το ξινόγαλα, τη μαγιονέζα και το τυρί κρέμα.

2. Στη συνέχεια, ρίχνετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον μαϊντανό, το αλάτι, το λευκό πιπέρι, το ξίδι και τον χυμό λεμονιού.

3. Ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια απαλή κρέμα.

4. Καλύψτε τη με διάφανη μεμβράνη και φυλάξτε την στο ψυγείο. Διατηρείται έως και 1 εβδομάδα.

5. Ιδανική για ντιπ, για πράσινες φρέσκες σαλάτες και για μαρινάδες. Ταιριάζει όμως πολύ και με πικάντικα κρεατικά με ψάρι, με λαχανικά ψημένα στη σχάρα και μπορεί να μπει και να δέσει και τις σούπες σας.

Καυτερή κόκκινη σάλτσα

Υλικά

* 1 κιλό ώριμες κόκκινες ντομάτες
* 2-3 κόκκινες καυτερές πιπεριές
* 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
* 2-3 σκελίδες σκόρδο
* 1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
* ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
* 1 κουταλάκι κόλιανδρος σε σπόρους
* 1 κουταλάκι πάπρικα
* 1 κουταλάκι χοντρό αλάτι

Εκτέλεση
1. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τις κόβετε στη μέση και πιέζετε το κάθε μισό για να αφαιρέσετε τους περισσότερους σπόρους και τις ψιλοκόβετε.

2. Βάζετε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι, τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τις αφήνετε να στραγγίξουν για 20 – 30 λεπτά.

3. Κόβετε τις πιπεριές κάθετα και αφαιρείτε τα σπόρια.

4. Οταν είναι έτοιμες και οι ντομάτες βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο βελούδινο μείγμα.

5. Ανακατέψτε τη με φρεσκοβρασμένο σπαγγέτι, αλλά μπορείτε να αλείψετε με αυτήν ψητά φιλέτα ψαριού και κρέατος ή ακόμη και να την προσθέσετε στις σούπες σας.

Σος μάνγκο

Υλικά

* 3 μάνγκο ψιλοκομμένα σε κύβους
* 3 κουταλιές κονιάκ
* 2 κουταλιές χυμός λάιμ
* 1 κουταλιά πράσινο πιπέρι (τριμμένο)
* 1 κουταλιά μαύρο πιπέρι (τριμμένο)
* 200 γρ. γιαούρτι
* 1 φλιτζάνι νερό
* 2 κουταλιές δυόσμος ψιλοκομμένος
* Αλάτι

Εκτέλεση
1. Σοτάρετε το μάνγκο με το κονιάκ για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το πράσινο πιπέρι, τον χυμό λεμονιού, ρίχνετε το νερό και αφήνετε το μείγμα να βράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αρκετά το μάνγκο.

2. Στη συνέχεια αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και χτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

3. Σερβίρετε τη σος κρύα. Είναι ιδανική για ψητά ψάρια, σολομό και γαρίδες. Ταιριάζει επίσης σε σαλάτες.

ΣΗΜ.: Η διατροφική ανάλυση των συνταγών είναι ανά κουταλιά της σούπας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr.