Αρωματικό ψωμίΥλικά (για 2 καρβέλια)450 γρ. σκληρό αλεύρι3 κουταλάκια ξηρή μαγιά1 κουταλάκι ζάχαρη3 κουταλιές ελαιόλαδο1 σκελίδα σκόρδο3 κουταλιές φύλλα μαϊντανό ψιλοκομμένα ή δεντρολίβανο1 κουταλάκι αλάτιΕκτέλεση1. Ανακατεύετε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτετε 10 ml χλιαρό νερό και την αφήνετε 10’-15’ ή ώσπου το μείγμα να γίνει κρεμώδες.2. Βάζετε το αλεύρι στο μπολ μαζί με το αλάτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε τη μαγιά και το 200 ml χλιαρό νερό. Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει ζύμη. Ζυμώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 15’. 3. Προσθέτετε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον μαϊντανό ή το δεντρολίβανο και ζυμώνετε μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στη ζύμη. Βάζετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει για 1½ ώρα σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 4. Χτυπάτε τη ζύμη να φύγει ο αέρας και ζυμώνετε για μερικά λεπτά ακόμα. Την κόβετε στα δύο και την πλάθετε δύο μακρόστενα καρβέλια. Τα βάζετε στο ταψί που έχετε στρώσει με λαδόχαρτο, τα σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και τα αφήνετε 30’ να φουσκώσουν και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά περίπου. Τα βάζετε σε σχάρα να κρυώσουν. Γερμανικά τυροψωμάκια Υλικά (για 8 φραντζολάκια)3 φλιτζάνια αλεύρι2 κουταλιές ξηρή μαγιά1½ κουταλιά βούτυρο1/4 φλιτζάνι νερό½ φλιτζάνι γιαούρτι1 κουταλάκι ζάχαρη1 κουταλάκι αλάτι2 αβγά 200 γρ. τυρί έμενταλ τριμμένο ή παρμεζάνα1½ κουταλάκι γάλα½ αβγό χτυπημένοΕκτέλεση1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε 2 φλιτζάνια αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το νερό με το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το γιαούρτι το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.2. Μόλις κρυώσει, το ρίχνετε στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τα αβγά, το τυρί και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και σφιχτή. 3. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια δουλεύετε τη ζύμη επί 10’ μέχρι να γίνει ελαστική. Τη βάζετε σε ένα μπολ, τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 4. Στη συνέχεια τη χωρίζετε σε ίσα κομμάτια και πλάθετε στρογγυλά ψωμάκια. Τα βάζετε σε ένα ταψί στο οποίο έχετε στρώσει χαρτί ψησίματος, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε άλλη μία ώρα σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν. 5. Χτυπάτε μαζί το αβγό με το γάλα, αλείφετε τα ψωμάκια, τα πασπαλίζετε με λίγο τυρί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C επί 30 περίπου λεπτά. ΜπριόςΥλικά (για 16 φραντζολάκια)550 γρ. αλεύρι σκληρό150 ml γάλα60 γρ. φρέσκο βούτυρο κομμένο σε κύβους20 γρ. βούτυρο για επάλειψη2 κουταλιές ζάχαρη3 κουταλιές ξηρή μαγιά2 αβγά 1 κρόκος για γλασάρισμα2 κουταλιές αλάτιΕκτέλεση1. Παίρνετε 4 κουταλιές από το γάλα, το βάζετε σε ένα μπολάκι να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και ρίχνετε το υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα να βράσει. Μόλις βράσει, κλείνετε τη φωτιά και βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη να λιώσουν. Αφήνετε το μείγμα μέχρι να γίνει χλιαρό.2. Ρίχνετε την ξηρή μαγιά στο μπολάκι με τις 4 κουταλιές γάλα. Ανακατεύετε μόνο μία φορά και το αφήνετε 5’ μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.3. Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το μείγμα με το γάλα και το βούτυρο, το αλάτι και το μείγμα με τη διαλυμένη μαγιά.4. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει η ζύμη σαν μπάλα, να είναι μαλακή και να κολλάει πολύ λίγο στα χέρια. Στη συνέχεια, ζυμώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 5’-7’.5. Τοποθετείτε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε 1½ ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Βάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χτυπάτε να φύγει ο αέρας. Τη μοιράζετε στη μέση και πλάθετε 2 κυλίνδρους. Κόβετε κάθε κύλινδρο σε 8 ίσα κομμάτια. 6. Κατόπιν πλάθετε τη ζύμη σε στρογγυλές μπάλες με κυκλικές κινήσεις. Αλείφετε με βούτυρο 2 λαμαρίνες και τις τοποθετείτε πάνω. Τις σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος για 30’ με 40’ να ξαναφουσκώσουν.7. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C. Χτυπάτε τον κρόκο με μία κουταλιά νερό, αλείφετε τα ψωμάκια και τα ψήνετε για 18 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.Πολύσπορα φραντζολάκιαΥλικά (για 16 φραντζολάκια ή 2 καρβέλια)250 γρ. σκληρό αλεύρι ολικής άλεσης 250 γρ. σκληρό αλεύρι για λευκό ψωμί 75 γρ. καλαμποκάλευρο75 γρ. ελαιόλαδο425 ml ξινόγαλο2½ κουταλάκια ξηρή μαγιά 45 γρ. νιφάδες βρόμης n 45 γρ. πίτουρα σιταριού75 γρ. ηλιόσποροι1 κουταλιά αλάτι1 κουταλιά μαλακή μαύρη ζάχαρηΕκτέλεση1. Βάζετε τους ηλιόσπορους, τις νιφάδες βρόμης, τα πίτουρα σιταριού, το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τη μαγιά, την οποία έχετε διαλύσει πρώτα σε 4 κουταλιές χλιαρό νερό, και το ξινόγαλο, το οποίο έχετε ζεστάνει σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει χλιαρό. 2. Τα ανακατεύετε όλα απαλά μέχρι να αναμειχθούν και στη συνέχεια ρίχνετε τα αλεύρια και ανακατεύετε καλά, μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα πλαϊνά του μπολ και να πάρει σχήμα μπάλας. Αλευρώνετε μια επιφάνεια και ζυμώνετε για 8’-10’, μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και ελαστική.3. Φτιάχνετε μια μπάλα, τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1½ με 2 ώρες, μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.4. Κατόπιν βάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη χτυπάτε για να φύγει ο αέρας, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 5’. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τη μοιράζετε σε ισομεγέθη κομμάτια. Πασπαλίζετε 2 λαμαρίνες με πολέντα. Πλάθετε τα κομμάτια σε φραντζολάκια, τα βάζετε στη λαμαρίνα, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου, μέχρι να ξαναφουσκώσουν και να διπλασιάσουν τον όγκο τους.5. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C και τα ψήνετε για 40’-45’. Μόλις είναι έτοιμα τα βάζετε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Ζυμώστε φρέσκο, σπιτικό ψωμί
Πρωταγωνιστής στο τραπέζι μας το ψωμί. Τίποτε καλύτερο από το ευωδιαστό, φρέσκο, τραγανό ψωμί ζεστό ακόμη από τον φούρνο. Σηκώστε λοιπόν τα μανίκια και ξεκινήστε το ζύμωμα.